Myggebåren virus skyld i hjerneskadede børn i Latinamerika

I USA har man lørdag opdaget det første tilfælde, hvor zika-virus har hjerneskadet et spædbarn

De amerikanske sundhedsmyndigheder advarer gravide kvinder mod at rejse til 14 forskellige lande og områder i Latinamerika på grund af et udbrud af zika-feber.

Advarslen kom fredag, og lørdag oplyser myndighederne, at et spædbarn er blevet født med en hjerneskade efter at være blevet smittet af zika-virus i løbet af morens graviditet, skriver Reuters.

Babyen blev født på et hospital i Hawaii. Det er første gang i USA, at den myggebårne virus er blevet registreret ved en fødsel.

USA's institut for sygdomsbekæmpelse (CDC) understreger dog lørdag, at der ikke er tegn på, at zika-virus har spredt sig på amerikansk jord.

- Der er intet, der på nuværende tidspunkt tyder på, at der er zika-virus i omløb på Hawaii, siger CDC-talsmand Tom Skinner til Reuters.

- Men det er vigtigt for os at forstå, at der kommer til at være importerede tilfælde af zika i USA, og at vi ikke bliver overraskede, hvis vi begynder at se lokal smitte med virussen, siger han videre.

Spædbarnets mor boede i Brasilien i maj 2015, og det var med stor sandsynlighed i løbet af tiden dér, at babyen i maven blev smittet.

USA fraråder gravide at rejse i Brasilien, Colombia, El Salvador, Fransk Guyana, Guatemala, Haiti, Honduras, Martinique, Mexico, Panama, Paraguay, Surinam, Venezuela og Puerto Rico.

Babyen i Hawaii blev født med microcephalus, der er en neurologisk lidelse, som kan skade hjernens udvikling.

Der er den seneste tid sket en voldsom stigning i antallet af nyfødte med microcephalus i blandt andet Brasilien.

Microcephalus medfører, at barnet fødes med et unormalt lille hoved. Ofte vil barnet komme til at lide af alvorlige udviklingsproblemer og risikere en for tidlig død.

Den såkaldte zika-virus menes ifølge dpa at være kommet til Sydamerika i forbindelse med VM i fodbold sommeren 2014, da virussen hidtil kun er blevet registreret i tropiske dele af Afrika, Sydøstasien og på øer i Stillehavet.

1 kommentar
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere