Myndighed intensiverer jagten på sociale bedragere

Myndighed får lov at samle og videregive private oplysninger. En slags velfærdsstatens NSA, lyder kritikken

Følg Samfund

Modtager du eksempelvis folkepension, barselsdagpenge eller børnetilskud, kan den selvejende kontrolmyndighed Udbetaling Danmark indhente og samkøre en lang række oplysninger om dig og din ægtefælle - og uden dit samtykke sende "rent private" oplysninger videre til kommunerne.

Det sker for at sikre, at fællesskabets penge bliver udbetalt retfærdigt, skriver Jyllands-Posten.

En lov, der netop har været i høring, udvider Udbetaling Danmarks beføjelser.

Frederikke snydt af falske sedler

I fremtiden vil man blandt andet også kunne indhente og videregive oplysninger om de nuværende 2,7 millioner ydelsesmodtageres "formodede" samlevere og husstandsmedlemmer.

Loven møder kritik fra en række iagttagere, herunder Jacob Mchangama, direktør i tænketanken Justitia, der har gennemgået lovgrundlaget for Udbetaling Danmark.

- Lidt karikeret kan man kalde Udbetaling Danmark for en slags velfærdsstatens NSA (udskældt amerikansk efterretningstjeneste, red.). For det er meget vidtgående, at man indhenter og deler personfølsomme informationer om så mange helt almindelige danskere, der endda ikke har været under nogen konkret mistanke, siger han til avisen.

Hundredvis af EU-borgere har uretmæssigt hævet SU

Udbetaling Danmark føjer hver måned hundredvis af danskere til en såkaldt "undrings-liste". Her risikerer man at ende, hvis kontrolmyndigheden har mistanke om, at man uretmæssigt modtager en ydelse.

Udbetaling Danmark tager blandt andet udgangspunkt i oplysninger fra cpr-registret, Bygnings- og Boligregistret og indkomst- og skatteoplysninger, skriver Jyllands-Posten.

Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen, stemte selv for den nuværende lov på området, men er nu betænkelig ved Udbetaling Danmarks nuværende og kommende beføjelser.

Socialminister Manu Sareen (R) fastholder over for Jyllands-Posten, at det er vigtigt, at "vi gør alt, hvad vi kan, for at undgå fejludbetalinger".

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?