Myndighederne er så pissetrætte af os

Ekstra Bladets chefredaktør Karen Bro går en gang om ugen medierne og medie-debatten efter i sømmene

Ekstra Bladets reporter blev anholdt under det officielle Kina-besøg i 2012. Da vi efterfølgende søgte aktindsigt, tog det over halvandet år, før vi fik den. Store dele var mørkelagt. Foto: Ekstra Bladet
Ekstra Bladets reporter blev anholdt under det officielle Kina-besøg i 2012. Da vi efterfølgende søgte aktindsigt, tog det over halvandet år, før vi fik den. Store dele var mørkelagt. Foto: Ekstra Bladet

Man skulle tro, det var løgn.

Men i denne uge måtte Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, bruge noget af sit krudt på at meddele offentligheden, at kritisk journalistik ikke kan føre til afslag på aktindsigt.

Erhvervsministeriet var åbenbart ikke fan af en kritisk artikelserie i Dagbladet Information, som afdækkede dansk eksport af avanceret overvågningsudstyr. Vel at mærke eksport til regimer, der er kendt for at overvåge dissidenter.

Da avisen søgte aktindsigt i en række tilladelser til eksport af netop overvågningsudstyr, holdt ministeriet oplysninger tilbage. Bl.a. med den begrundelse, at ministeriet havde erfaret, at 'Dagbladet Information tidligere har bragt kritiske artikler om eksport af denne type produkter og i en sammenhæng med menneskerettighederne'.

Øh, ja. Pressen laver kritisk journalistik. Det er det, vi er sat i verden for.

Eller som ombudsmand Sørensen formulerer det på sin hjemmeside: 'Det siger derfor næsten sig selv, at det ikke vil være sagligt at afslå aktindsigt ud fra en formodning om, at oplysningerne vil blive brugt til kritisk journalistik.'

Nu er de ikke idioter i Erhvervsministeriet, så det ved de godt. Så hvorfor begår de sådan en brøler?

Jeg får næppe svar ved at søge aktindsigt, så jeg må gætte. Og mit gæt er, at det er det, man kalder en freudiansk fortalelse. Ministeriet er simpelt hen kommet til at skrive det, de mener.

Myndighederne er så pissetrætte af, at vi stikker vores næse i alt muligt ubehageligt, og det skal bare begrænses. Se blot på den nye offentlighedslov - også kaldet 'mørklægningsloven'.

Eller på den aktindsigt, som Ekstra Bladet søgte efter det officielle Kina-besøg i 2012, hvor toppen af det danske statsapparat valgte at gå særdeles let hen over spørgsmålet om Kinas krænkelser af menneskerettighederne i Tibet. Der var lige en handelsaftale, der skulle indgås.

Ekstra Bladet søgte aktindsigt i al korrespondance mellem Udenrigsministeriet, Justitsministeriet, Statsministeriet, den kinesiske ambassade, Københavns Politi, Rigspolitiet og andre relevante myndigheder.

Vi gjorde det på baggrund af, at der under statsbesøget var flere episoder, som satte spørgsmålstegn ved myndighedernes håndtering af den store begivenhed. Københavns Politi valgte at forhindre demonstranter i at bevæge sig frem mod den rute, hvor præsidentens kortege skulle køre. En repræsentant for Det Tibetanske Samfund i Danmark blev tilbageholdt på Langelinie, efter at han tog sit tibetanske flag frem. Desuden blev Ekstra Bladets reporter anholdt og tilbageholdt i mere end fem timer for at sætte tre Kina-kritiske plakater op ved Den Lille Havfrue.

Der gik mere end halvandet år, før Ekstra Bladet fik aktindsigten. Og da vi endelig fik den, var den ikke meget bevendt, for en lang række dokumenter var mørkelagt.

Det kommer med andre ord ikke frygteligt meget bag på mig eller mine kolleger, at uviljen mod at løfte sløret for, hvad der foregår i magtapparatet, er stor.

Det er det, vi er oppe imod i vores daglige arbejde, så man glemmer næsten, hvor horribelt det er.

Derfor skal der lyde en stor tak til Erhvervsministeriet, som fik sat fokus på, hvorfor det er så vigtigt, at vi har en kritisk presse, der holder øje med magthaverne.

Da de kom til at skrive, hvad de mener.

39 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Jonas Skov Nielsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen