Myndighederne svigter døve: Ingen tolk til corona

Ved samtlige pressemøder med livsvigtig information til den danske befolkning om spredningen af coronavirussen, har ingen af myndighederne tænkt på at tage en tegnsprogstolk med. Dermed overses de døve borgere

Myndighederne er blevet kritiseret for at overse de døve i formidlingen af information om coronavirus. På dagens pressebriefing var der dog en tegnsprogstolk til stede. Video: Ritzau/Scanpix
Følg Samfund

Opdatering 17.30: Ved seneste pressemøde efter denne artikels publicering var der en tolk, som man dog i dele af pressemødet ikke fokuserede kameravinklen på, til stede.

Siden coronavirussen kom til Danmark har døve borgere været bekymret og i særdeles grad frustreret. Frustrationen kommer af en manglende forståelse fra myndighedernes side.

Informationer om coronavirussen bliver nemlig ikke tegnsprogstolket. Det var heller tilfældet ved dagens pressemøde fra Statsministeriet.

’Myndighederne forstår ikke behovet for tolkning til dansk tegnsprog,’ skriver Danske Døves Landsforening, DDL.

De har i de sidste par uger forgæves forsøgt at få myndighederne til at forstå vigtigheden af, at også døve har brug for at følge med i nyhederne.

- Vi har udleveret en liste med kompetente tolke, vi har rådgivet, vejledt og fulgt op. Og hvad sker der så? Ingenting. Det er simpelthen ikke godt nok. Vi døve har også ret til livsvigtige informationer. Det er uacceptabelt, og vi vil ikke svigtes, fortæller landsformand for Danske Døves Landsforbund, Lars Knudsen.

'Meget svært ved skriftlig dansk'
Ifølge DDL har mange døve borgere svært ved at følge med i de mange informationer. De forstår ikke konteksten og sammenhængen i det, der bliver skrevet.

- Det forholder sig sådan, at mange døve har meget svært ved at læse dansk. Dansk skriftsprog er så at sige de døves andetsprog. Derfor er det så afgørende, at man får informationer på tegnsprog, siger Lars Knudsen, der landsformand for DDL.

Særligt når det drejer sig om en kritisk situation, som vi står overfor nu, er det endnu vigtigere, at de informationer, man får, er forståelige.

Sundhedsstyrelsen: Nu kommer der tolk på
Efter Ekstra Bladet har rettet henvendelse til Sundhedsstyrelsen får vi oplyst, at der nu kommer tolk på med øjeblikkelig virkning, og at de døve fremadrettet også kan forvente tolk. Til trods for at DDL længe har råbt for døve øre.

Om resten af de danske myndigheder vil følge trop må tiden vise.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+