Myrer ude og inde: Sådan slipper du af med dem

De små dyr gør ikke megen skade, medmindre de ligefrem flytter helt ind og bygger et bo

Selv om de er små, kan irritationen over dem være meget stor (Foto: All Over)
Selv om de er små, kan irritationen over dem være meget stor (Foto: All Over)

Klik dig gennem de forskellige midler mod myrer nederst i artiklen.

Der er ingen tvivl om, at den bedste løsning mod myrer er at finde det sted, hvor de kommer ind i ens hjem og derefter stoppe indgangen til.

Nogle gange kan det dog være svært at finde myrernes dør ind i vores huse, og så må man i stedet ty til andre midler for at få bugt med de små kræ.

- Det største problem, vi har med myrer, er, at de trækker ind i husene for at få varmen og søge efter føde. Man ser dem som oftest inde i sit hus fra omkring nytår til i slutningen af april. De forsvinder derfor snart, siger Karl-Martin Vagn Jensen, der er seniorforsker hos Institut for Agroøkologi - Entomologi og Plantepatologi hos Aarhus Universitet.

Han har blandt andet forsket i skadedyr i boliger, og så har han selv erfaring med at nedkæmpe myrer i sit hjem.

Artiklen fortsætter under videoen

Myrer kan være nogle snu kræ. Se her, hvor de små dyr demonstrerer et skoleeksempel på samarbejde

Kan starte råd-udbrud i huset
Selv om de fleste myrer forlader vores boliger om nogle uger, når det bliver varmere, kan man i meget, meget sjældne tilfælde risikere, at en myredronning bliver boende.

- Hun kan finde en sprække, som hun kan komme ind i husets gennem. Typisk i boliger uden kælder. Her kan hun lave ravage i isoleringen under gulvet ved at lave et bo, siger Karl-Martin Vagn Jensen til Ekstra Bladet.

Derfor skal man holde øje med, om man får tusindvis af flyvemyrer i sit hjem i juni. Det kan nemlig betyde, at en god bestand har slået sig ned inde i huset.

- Det er et rigtigt problem, for myrerne bærer vand ind, og det kan efterhånden give råd i træet og dermed ødelægge træværket. Det er sjældent, det sker, men hvis det sker, så skal man undersøge sagen, siger seniorforskeren.

Det betyder ikke, at gulvet i ens hus falder sammen, men over mange år kan det skabe problemer. Karl-Martin Vagn Jensen har selv haft en sag for mange år siden, som kostede en del arbejde:

- Man blev nødt til at hive gulvet op og fjerne isoleringen for at komme ind til myreboet. det var en stor affære, siger han.

Nedenfor kan du klikke dig rundt i grafikken over typiske husmoderråd mod myrer. Her giver Karl-Martin Vagn Jensen sit besyv med over, hvad, han mener, virker, og hvad der er fup.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

41 kommentarer
Vis kommentarer