Mysterie om spøgelsesplanet i vores solsystem: Måske skal skolebøgerne skrives om

Astronomer mener at have fundet frem til en niende planet i vores solsystem. Det kan betyde, at skolebøgerne skal skrives om, mener dansk ekspert

Billede taget af NASAs Hubble Teleskop, som den mulige niende planet har gemt sig for. (Foto: NASA)
Billede taget af NASAs Hubble Teleskop, som den mulige niende planet har gemt sig for. (Foto: NASA)

Onsdag kunne astronomer fra California Institute of Techonology offentliggøre nye beregninger om en potentielt niende planet i vores solsystem. De nye beregninger viser, at den mulige planet kan være svaret på, hvorfor hele vores solsystem er 'skævt'.

Professor Jørgen Christensen-Dalsgaard fra Institut for Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet forklarer:

- Den idé, man har om dannelse af et planet-system, er, at når en stjerne bliver dannet, er der noget stof, der trækker sig sammen. Og det, der er i midten, bliver til stjernen, og det, der er uden om, bliver der så en skive.

Man vil så forvente, at skiven ligger i det plan, hvor stjernens ækvator er, og på den måde vil planeterne også ligge der - på linje. Men det er ikke tilfældet i vores solsystem, hvor der er en lille hældning.

- Og det kan så skyldes, at der er den her fjerne planet, som har hevet i de andre planeter, så vi bevæger os anderledes, end vi har forventet, siger professoren.

Vores solsystem, som den potentielle planet kan blive en del af. (Foto: COLOURBOX)
Vores solsystem, som den potentielle planet kan blive en del af. (Foto: COLOURBOX)

Se også: Astronomer gør historisk fund 7,2 lysår væk

Uregelmæssigheder
Det var også uregelmæssigheder, som gav forskerne deres første indikationer på, at planeten var en mulighed.

- Man opdagede den i første omgang, fordi man opdagede nogle 'småplaneter' i den ydre del af solsystemet, som bevægede sig lidt anderledes, end man havde regnet med, siger Jørgen Christensen-Dalsgaard.

Forskerne fra California Institute of Techonology understreger også, hvor vigtig undersøgelserne af de formodede nye planeter er.

- Søgningen efter planet ni handler lige så meget om at forstå planet nis påvirkning af solsystemet, siger den amerikanske astronom Mike Brown.

Se også: Ekspert efter måne-afsløring: Ingredienserne til liv er der

Opdaget
'Den Niende Planet' blev første gang omtalt i januar måned, hvor forskerne præsenterede muligheden for den skjulte planet, som skulle være 10 gange større end jorden. Den har ifølge forskerne undgået jordens teleskoper, fordi den ligge så langt ude, at det ville tage solens lys en hele uge at nå dertil.

De amerikanske forskere er ikke blevet mindre sikre på, at planeten eksisterer.

- På dette tidspunkt er der så mange beviser, at der er en kæmpe planet derude, at hvis der ikke er en kæmpe planet derude, er det fordi, der var en i går, som nu er forsvundet, siger Mike Brown.

Se også: NASA klar med stor afsløring: Vi har beviser på overraskende aktiviteter

Skolebøger skal skrives om
Astronomerne regner med at have fundet frem til planeten i løbet af et par år. Og hvis de gør det, er det med alt sandsynlighed noget, som bliver en del af normal børnelærdom.

- Hvis man virkelig kan bevise, at der er ni planeter, så skal skolebøgerne skrives om, siger Jørgen Christensen-Dalsgaard, som understreger, at der kan meget værdifuld viden i den nye mulige opdagelse.

- Det kan være en vigtig brik til at forstå vores solsystem.

- Det bliver meget spændende at se, hvordan det her udvikler sig.

Han understreger dog, at der kan gå lang tid, før man kan sige noget konkret. Og ja, så skal man i virkeligheden også kunne bevise, at den eksisterer.

- Man forventer, at det er en kæmpe planet, men det kan man ikke sige noget præcist om endnu. Der bliver man nødt til at blive ved med at observere, slutter professoren.

Se også: Historisk fund: Denne komet er den første af sin slags

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen