Mysteriet er opklaret

Hvordan kan det skæve tårn i Pisa stadig stå over 500 år efter, det blev bygget? Det har en række forskere nu fundet ud af

To turister lader som om, de er ved at rette op på det skæve tårn i Pisa. Foto: Fabio Muzzi/AP
To turister lader som om, de er ved at rette op på det skæve tårn i Pisa. Foto: Fabio Muzzi/AP

Vi har alle set de sjove feriebilleder af folk, der forsøger at rette op på det skæve tårn i Pisa.

Men det er der måske slet ingen grund til ifølge phys.org.

Professor i byggeteknik ved universitetet i den engelske by Bristol George Mylonakis har sammen med 16 ingeniører og en ekspert i jordskælv fundet årsagen til, at det 56 meter høje tårn - 15 meter højre end Rundetårn - stadig står.

Står trods flere jordskælv
Siden 1280 har det nordlige Italien været præget af jordskælv på op til lige over seks på rictherskalaen, og derfor har det længe været forventet, at det skæve tårn kunne kollapse når som helst.

Men det er ikke sket, og det har optaget mange forskere gennem tiden, der har haft svært ved at finde ud af hvorfor.

Se også: Mafiaen ville sprænge verdenskendt vartegn i luften

Nu er svaret så fundet, og årsagen er den samme, som at den hælder.

Tårnets højde og stivhed kombineret med den bløde jordbund, som den er bygget på, gør, at vibrationerne fra et jordskælv ikke har samme effekt som på almindelige bygninger.

Artiklen fortsætter under billedet...

På grund af blød jord og dårlig fundering begyndte tårnet i Pisa at blive skævt allerede kort efter opførslen. Foto: Bente Lindegaard/Polfoto
På grund af blød jord og dårlig fundering begyndte tårnet i Pisa at blive skævt allerede kort efter opførslen. Foto: Bente Lindegaard/Polfoto
 

Så under et jordskælv, ryster tårnet ikke lige så meget, som jorden under den.

- Ironisk nok er det den samme jordbund, som gør at tårnet hælder, der er årsagen til, at det stadig står på trods af jordskælv, siger George Mylonakis til phys.org.

Modsiger tidligere undersøgelser
Forskerne har kun udgivet nogle af resultaterne af undersøgelsen. Resten forventes at blive præsenteret senere på måneden ved European Conference on Earthquake Engineering i Grækenland.

Se også: IS truer med at kaste homoseksuelle ud fra 'Det Skæve Tårn i Pizza'

Resultatet står i stærk modsætning til tidligere undersøgelser.

Ingeniører har forsøgt at rette op på tårnet siden starten af 90'erne, så ikke tyngdekraften ville tvinge tårnet til jorden.

Det lykkedes dem at finde en hældning, som det gamle klokketårn kunne bevare i flere århundrede frem i tiden. En af de ansvarlige for det projekt var John Burland, der i 2015 udtalte til det amerikanske magasin Smithsonian:

- Det er meget usandsynligt, at tårnets fundament vil fejle. Det er mere sandsynligt, at det vil ske på grund af et stort jordskælv.

Og sådan bliver vi klogere med tiden.

72 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere