Mysterium: Skød havørn og skar hovedet af den

Dræbt og lemlæstet havørn fundet skjult på lille, lukket ø ryster fugleforening

Nogen har skudt og skåret legemsdele af denne havørn. (Foto: Dansk Ornitologisk Forening)
Nogen har skudt og skåret legemsdele af denne havørn. (Foto: Dansk Ornitologisk Forening)

Ornitologer er rystede over et fund, som gartnere på øen Lindholm i Stege Bugt ved Møn gjorde 26. marts.

Her fandt de en havørn uden hoved og fødder gemt under nogle brædder og paller.

En nærmere undersøgelse af den fredede rovfugl viste, at den før halshugningen var blevet skudt med en riffelkugle i den ene vinge, og det har fået Dansk Ornitologisk Forening til at involvere politiet i sagen.

- Det er ikke noget, der sker hver dag og ser meget mystisk ud. Både hvordan den er blevet skudt og har fået hugget hoved og ben af, siger Knud Flensted, biolog i Dansk Ornitologisk Forening, til Ekstra Bladet.

- Det har gjort ondt på den. Men det er uvist, om den efter skuddet har siddet længe inden aflivningen, hvor den fik skåret hovedet af.

Ikke seriemorder
Biologen har igennem tiden oplevet flere drab på de sjældne rovfugle, som i næsten hundrede år var helt udryddet fra Danmark, men:

- Det er ikke noget, der ligner det her. Vi har nogle få gange tidligere set ørne skudt eller forgiftet, siger Knud Flensted, som er dybt mystificeret over, hvem der kan have fundet på at udsætte havørnen for de modbydelige lemlæstelser.

- Vi har ingen formodning om, at der er tale om en seriemorder, men vi vil gerne gøre offentligheden opmærksom på sagen og have, at man holder øje med det - også for at afskrække den, der har gjort det her. Også for at passe på havørnene, som danskerne er blevet meget positive overfor siden 1995, da de igen begyndte at indvandre til Danmark.

Lukket ø
Den 100 meter brede og 600 meter lange ø Lindholm er lukket for offentligheden, og det kræver særlig tilladelse fra DTU Lindholm at komme i land på øen, hvor der ikke bor mennesker.

- Lindholm er ikke et sted, man bare kommer forbi og får adgang til. Der er vagt, og man skal have et ærinde, siger Knud Flensted, som undrer sig over det afsides findested.

Han betegner ørnedrabet som en grov forbrydelse:

- Hvis vi er så heldige at finde den, der har gjort det her, har vedkommende overtrådt en række regler.

Det er uvist, om ørnemorderen også har taget rovfuglens hoved og ben, eller om det er en anden person - begge forhold er dog ifølge Knud Flensted dybt ulovlige.

Han spekulerer i, om parteringen af dyret er sket for at udstoppe de afskårne legemsdele:

- Den har nogle kæmpe-kløer, som nogen måske kunne finde på at bruge til at lave en øloplukker eller en lysestage eller slet og ret gemme som trofæ.

Drab truer ikke unger
Dansk Ornitologisk Forening har ikke kunnet identificere ørnen, da en eventuel ringmærkning er forsvundet sammen med benene.

- Vi ved ikke, hvor den kommer fra. Men vi glæder os over, at det tilsyneladende ikke er gået ud over ynglen i området. De nærmeste ynglepar er i live og yngler med succes. Så hvis den er blevet skudt i midten af marts, kan den allerede have været del af et etableret par, men på det tidspunkt har det været muligt for en ny han at komme ind.

- Var en han blevet skudt nu, havde det været katastrofalt og en meget stor udfordring for hunnen at opfostre unger alene.

Den dræbte hanhavørn var, ifølge DTU Veterinærinstituttet som har obduceret rovfuglen, velnæret og vejede ifølge Dansk Ornitologisk Forenings hjemmeside godt fire kilo.

Riffelprojektilet har splintret dens ene vinge og straks tvunget fuglen mod jorden.

DTU Lindholm har ikke politianmeldt havørnedrabet, hvilket har fået Dansk Ornitologisk Forening til at gøre det.

Havørnen er Danmarks største fugl med et vingefang på op til to meter og fyrre centimeter. Der er omkring 60 par i hele landet, og havørnen er dermed stadig en meget sjælden fugl, som er totalfredet.

Havørnene blev i sin tid udryddet fra Danmark, fordi de blev anset for at være en trussel mod jagtinteresser.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.