Annonce:
Annonce:

Mystik før Britta-retssag: Der mangler 47 millioner

Retsdokumenter forklarer kun, hvordan Britta Nielsen kan have brugt cirka 70 millioner fra den formodede svindel på 117 millioner kroner

Britta Nielsen brugte mindst 10 pengeinstitutter eller betalingskortudstedere og et væld af konti. Myndighederne har intet bud på, hvad der er blevet af eksorbitante millionbeløb. Foto: Ole Steen
Britta Nielsen brugte mindst 10 pengeinstitutter eller betalingskortudstedere og et væld af konti. Myndighederne har intet bud på, hvad der er blevet af eksorbitante millionbeløb. Foto: Ole Steen
Annonce:
Følg Samfund

Via et netværk på mindst 68 konti i ind- og udland er det tilsyneladende lykkedes for svindeltiltalte Britta Nielsen at få mindst 47 millioner kroner til at forsvinde sporløst.

Det viser retsdokumenter, kontoudskrifter og rapporter, som Ekstra Bladet har gennemgået.

Beløbet er en del af de 116.915.658 kroner, som den 65-årige kontorassistent ifølge anklageskriftet har stjålet fra Socialstyrelsen.

Velkommen til Ekstra Bladet Special

Ekstra Bladet Special er et kvalitetsstempel. Det er et varemærke for vores allerbedste og mest grundige journalistik. Jeg synes, du skal læse med.

I denne Special-serie sætter vi fokus på svindelanklagede Britta Nielsens millionforbrug.

Poul Madsen, ansvarshavende chefredaktør


Straffesagen mod Britta Nielsen begynder 24. oktober, men det er stadig meget sparsomt belyst, hvad der er blevet af en stor del af pengene.

Her er dokumentet: Læs hele Britta Nielsens forklaring

Fyrede millionerne af: Fløj på businessclass til safari

Ekstra Bladet har sammenstykket pengesporene i dokumenter fra danske, sydafrikanske og hollandske myndigheder.

Annonce:

Men sporene viser maksimalt, hvordan Britta Nielsen kan have brugt knap 70 millioner kroner på især kontanthævninger, heste, biler, boliger og rejser.

Der mangler altså stadig at blive redegjort for et svimlende millionbeløb.

Sådan gjorde vi

Artikler sydafrikanske retsdokumenter fra landets anklagemyndighed, herunder afhøringsrapporter, dommerkendelser, vidneforklaringer samt diverse købs- og salgskontrakter.

Kontoudskrifter fra Danske Bank, Nordea og First National Bank. 

Redegørelser fra SØIK og Kammeradvokaten. 

Anklageskrift mod Britta Nielsen og afgørelse fra Landsskatteretten.

Kilder med indsigt i Britta Nielsens økonomiske dispositioner. 

Ifølge anklageskriftet i straffesagen er mindst 115 millioner kroner blevet overført til konti i Danske Bank, hvorfra de er sendt til bl.a. Nordea.

Dårlige investeringer
Det er heller ikke lykkedes for kurator Boris Frederiksen fra Kammeradvokaten at finde andet end småbeløb. Han har indtil videre kradset godt fem millioner kroner ind. Beløbet stammer fra salget af villaen i Hvidovre, den svenske ødegård samt en bankkonto og to pensionsopsparinger.

Fremadrettet er han heller ikke optimistisk. Eksempelvis kommer Britta Nielsens sydafrikanske aktiver på auktion tirsdag. Men vurderingen af ejendomme og indbo er langt lavere end anskaffelsespriserne.

Annonce:

– Nu må vi se, hvad straffesagen ender med. Men hvis vi lægger til grund, at hun har snydt sig til pengene, så har hun brugt dem på noget, der ikke er særlig værdifast, siger Boris Frederiksen, der har set det samme i andre konkurssager:

– Bestyrelsesformanden i IT-Factory, Asger Jensby, havde bygget et fantastisk flot hus i Norge til 30 millioner. Han havde bare bygget det et forkert sted, så det kun indbragte fem millioner.

Slørede spor
Seniorefterforsker ved den sydafrikanske anklagemyndighed, Coleen Brown, afhørte Britta Nielsen. Hun vurderer ifølge retsdokumenter, at Britta Nielsen og sønnen, Jimmy Hayat, har forsøgt at sløre deres spor i Sydafrika.

Mor og søn kan have brugt flere penge, end dem myndighederne har fundet på bankoverførsler, skriver Coleen Brown. Udover, at Britta Nielsen og de tre børn kan have gemt værdier væk, har politiet også sigtet svigersønnen Kian Omid Mirzada. Han er mistænkt for at have gemt betragtelige værdier efter aftale med svigermor.

Britta risikerer milliontab: Brittas huse til salg til spotpris

Sådan brugte Britta 70 millioner

 

7,5 millioner til døtrene

Britta Nielsens to døtre er sigtet for groft hæleri. De nægter sig skyldige.

Men ifølge retsdokumenterne har Britta Nielsens yngste datter, Samina Hayat, modtaget 6,9 millioner kroner på konti i Danmark, Holland og Tyskland. 

Den ældste datter, Jamilla Hayat, har i en tiårig periode fået bankoverført 646.308 kroner fra Britta Nielsen. Derudover har de i årtier fået biler, smykker, møbler, rejser og andet luksus. Foto: Discovery Networks Danmark

 

17 millioner hævet kontant

Bagmandspolitiet har oplyst til de sydafrikanske myndigheder, at Britta Nielsen i Danmark har hævet mindst 17 millioner kroner i kontanter i perioden 2005-2017. Pengene er hævet hos Danske Bank. I gennemsnit har Britta Nielsen hævet kontanter for 109.000 kroner om måneden. Danske Banks afdeling i Hvidovre var en central adresse i svindlen. Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Ritzau Scanpix

 

 

Ni millioner til Sydafrika

Ifølge Bagmandspolitiet har Britta Nielsen overført knap ni millioner kroner til konti i Sydafrika. 7,3 millioner er overført fra Nordea, mens resten kom via Danske Bank.

Ifølge retsdokumenter fra Sydafrika forklarer Britta Nielsen selv, at hun bl.a. brugte pengene på safariejendomme og huse i landet. Så sent som i oktober 2018 – under flugten - købte hun et hus til cirka en million danske kroner.

Siden 2006 har hun også købt fire Land Rovers i Sydafrika. 

Derudover har hun ifølge retsdokumenter brugt pengene på bl.a. smykker, ædelsten, indbo og seks krokodiller. Foto: Torbjörn Selander/Silas Selander

 

2,8 millioner til sønnen

Britta Nielsens søn, Jimmy Hayat, har ifølge retsdokumenter fået overført 2,8 millioner kroner til en Nordea-konto i Danmark. Samtidig har Britta Nielsen overdraget tre ejendomme i Sydafrika til den 39-årige søn. Han nægter sig skyldig i groft hæleri. Officielt har han ifølge politiet kun tjent 31.000 kroner siden 2003. Foto: Ole Steen

 

Biler for 7,3 millioner i Danmark

Britta Nielsen og hendes børn har i årevis været godt kørende i Range Rover, BMW, Audi og Mercedes. Britta Nielsen har også ejet flere specialbyggede hestekøretøjer i millionklassen. Et konservativt skøn viser, at Britta Nielsen mindst har brugt 7,3 millioner på biler i Danmark. Foto: Tariq Mikkel Khan

 

Million til Sverige

I 2015 købte Britta Nielsen en ødegård i Sverige for 716.220 kroner og brugte yderligere 220.000 på at indhegne grunden. Altså er en lille million havnet i Sverige. Den svenske ødegård blev solgt i sommer og indbragte cirka 800.000 kroner til konkursboet. Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Ritzau Scanpix

 

18 millioner kroner til Holland

Den yngste datter, Samina Hayat, har ejet tre firmaer, som handlede med rideheste.

Hendes selskab i Holland fik i 2013 og 2014 tilført knap 18 millioner kroner som et lån. Hun har selv i et interview på Kanal 5 forklaret, at pengene kom fra Britta Nielsen.

Pengene er tilsyneladende brændt af på kostbare heste, opstaldning og stævner. Ifølge kurator, Boris Frederiksen, har de tilbageværende heste ingen værdi.

I interviewet med Kanal 5 fortalte Samina Hayat, at hun havde handlet cirka 60 heste. De billigste kostede cirka 75.000 kroner, mens de dyreste kostede mellem 1,5 og 2,2 millioner kroner.

Britta Nielsen gjorde sig også bemærket i 2007, da hun købte et lovende springføl for 175.000 kroner. Foto: Wiegaarden

 

Safari-millioner

I en afhøring forklarer Britta, at hun hvert år siden 2006 har været på ferie og safari i Sydafrika. Hun nævner også at have været i Botswana, Namibia, Mozambique og Swaziland. Brittas døtre har selv erkendt, at de ofte har været på ture til Sydafrika betalt af deres mor. Ekstra Bladet har talt med en arrangør af en af hendes tidligere ture, der fortæller den kostede mindst 160.000 kr. for Britta, hendes tre døtre og svigersøn. Det svarer til cirka to millioner kroner. Privatfoto

 

Sov for fem millioner

I 2012 blev Bagmandspolitiet advaret om mistænkelige transaktioner for fem millioner kroner til Britta Nielsens privatkonto og en konto, som tilhørte hendes stutteri med adresse i villaen på Hvidovrevej. Hverken Bagmandspolitiet eller Skat foretog dog nogen efterforskning.Annonce:

Annonce:
Annonce:
Annonce:
LIGE NU
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Gå nu hjem, Thorkild
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: