Mystik om enorm mængde ammunition: Godt nyt fra Hjemmeværnet

Alle 16 våben og et bundstykke, som Hjemmeværnet meldte forsvundne, er nu fundet igen i værnets egne gemmer

Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix
Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix
Følg Samfund

Først var de pist forsvundet. Og så var de det ikke alligevel.

Hjemmeværnet har nu fundet alle de 16 våben, som det i sidste uge meldte forsvundne fra Vordingborg Kaserne.

De første 15 våben dukkede op få timer efter, at værnets chef, generalmajor Jens Garly, slog alarm i medierne.

De 15 pistoler og geværer lå bare i et andet depot på samme kaserne.

Nyt fra Hjemmeværnet: Nu har de fundet de fleste våben

Må opbevare våben hjemme

En lang række af Hjemmeværnets våben står ikke bag lås og slå i centrale våbenkamre på kaserner. Adskillige Hjemmeværnssoldater opbevarer selv deres våben hjemme i privaten.

Den praksis blev der i kølvandet på terrorangrebet den 14. februar 2015 i København midlertidigt sat en stopper for, da Hjemmeværnskommandoen beordrede samtlige bundstykker til de udleverede våben indsamlet.

Uden bundstykkerne kan våbnene ikke fungere.

Men i august 2015 godkendte forsvarsforligskredsen en ny plan for opbevaring af Hjemmeværnets våben i private hjem, og siden har arbejdet været i gang med at forbedre sikkerheden.

I juni var arbejdet kommet så langt, at det igen blev muligt for Hjemmeværnets soldater at opbevare både våben og bundstykker i private hjem i våbenskabe med særlige elektroniske kodelåse. Derudover skal der være en brugshæmmende foranstaltning på de enkelte våben, så de ikke umiddelbart kan bruges.

Hjemmeværnssoldaternes behov for at opbevare våben i hjemmet forklarede daværende chef for Hjemmeværnet generalmajor Finn Winkler således i 2011:

- At vi har privat adgang til våbnene gør, at vores soldater hurtigst muligt kan komme ud og øve og uddanne sig, så de ikke spilder tiden på at køre i bil for at skulle hente våbnene på et lager, sagde generalmajoren til Jyllands-Posten.

Det 16. og sidste våben - et let maskingevær - dukkede op i Hjemmeværnets egne gemmer søndag, fremgår det af en opdatering på værnets hjemmeside.

Her står desuden, at et manglende bundstykke til et gevær dukkede op mandag, mens det ikke fremgår, om 50.000 forsvundne stykker ammunition er blevet lokaliseret.

I forbindelse med den oprindelige efterlysning af de manglende våben og ammunition, understregede Jens Garly, at der kunne ligge en kriminel handling bag.

Men i sidste ende handlede det alene om, at våbnene var forkert registreret og altså hele tiden var i Hjemmeværnets besiddelse.

Hjemmeværnet på bar bund: Flere våben og 50.000 patroner forsvundet

Trods den store ståhej for ingenting forsvarer Jens Garly i en pressemeddelelse den dramatiske udmelding:

- Jeg kan godt forstå, at det virker voldsomt, at vi går offentligt ud og så finder våbnene tre timer efter offentliggørelsen.

- Vi havde selvfølgelig helst været denne her sag foruden. Men da det stod klart, at vi havde våben og ammunition, vi ikke kunne gøre rede for, så var vi nødt til at melde det ud.

Der er i dag knap 45.000 registrerede medlemmer i det frivillige militære beredskabsværn, hvoraf knap 15.000 er registret som aktive medlemmer.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun undskyldte kun oprigtigt, da hun hostede

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind