Annonce:
Annonce:

Mystik på dansk solskins-ø: Bulder og rystelser kan ikke forklares

Beboere på den bornholmske østkyst har de seneste dage meldt om sære rystelser, buldren og brag fra øens indre. Hvad foregår der? Sagen er stadig uopklaret

Vandet i Aarsdale havn på Bornholms Østkyst skvulper stille i majvarmen. Men under den blanke overflade foregår der noget. Hvad er det, der rører sig i undergrunden? Foto: Nicolai Perjesi. Scanpix
Vandet i Aarsdale havn på Bornholms Østkyst skvulper stille i majvarmen. Men under den blanke overflade foregår der noget. Hvad er det, der rører sig i undergrunden? Foto: Nicolai Perjesi. Scanpix
Annonce:
Følg Samfund

Lige omkring klokken 19 i onsdags kom de første rystelser. Flere beboere omkring landsbyen Aarsdale på den Bornholmske østkyst mærkede, hvordan klippegrunden under dem begyndte at bevæge sig og udstøde en dyb rumlen.

- Pludselig hørte jeg bare sådan en buldren, som jeg fornemmede var fra undergrunden, forklarede Louise Riisager fra Aarsdale til TV 2 Bornholm dagen efter.

Og de følgende dage kunne andre beboere fortælle om rystelser og brag, der fik husenes ruder til at klirre og husdyr til at opføre sig underligt i den lille by på den Østkysten.

- Det var lidt, som når man ser fyrværkeri, og de store raketter kommer op, lød beskrivelsen fra beboeren Stig Lodberg, mens andre fortalte om bulder og brag, der lød som skyderi fra kanoner.

Mystikken breder sig
Hvad sker der på den ellers så nogenlunde fredelige klippeø?

Annonce:

De fleste, der oplevede det sære fænomen, gætter på, at det var et mindre jordskælv.

Måske kunne det have været en flyveøvelse eller måske ukendte væsner fra jordens indre?

Flyveøvelse? Tjoeh. Problemet er bare, at søværnet og Forsvarskommandoens flyverstab pure afviser, at de har haft skibe eller fly i nærheden af Aarsdale - og geologerne fastslår, at det under ingen omstændigheder kan være et jordskælv.

Bornholms erfarne geolog Jørgen Butzbach er ikke i tvivl, da Ekstra Bladet kontakter ham mandag aften. Det kan umuligt have været et jordsælv, fastslår han:

- Der er opstillet en seismograf på øen. Vi har nu undersøgt den, og der var intet udslag. Den er meget følsom, og den ville have opfanget selv den mindste rystelse. Derfor kan jeg med 99,999 procents sikkerhed fastslå, at det IKKE var et jordskælv.

- Men er det bornholmerne, der er blevet lidt plingeling i varmen?

Annonce:

- Nej, jeg er da sikker på, at de har oplevet det, de fortæller.

- Men hva' kan det så være?

- Det må være noget, der er foregået i atmosfæren. Måske fly, der er brudt gennem lydmuren så langt østpå, at lydene og rystelserne har kunnet mærkes helt ind til Bornholms østkyst, siger Jørgen Butzbach.

Han er selv fra Bornholm og har faktisk oplevet flere - endda ret kraftige - jordskælv på øen, fortæller han.

- For ni-ti år siden var der her på øen et så kraftigt skælv, at min kone og jeg blev vækket midt om natten, fordi vores seng rystede meget voldsomt. Der var jeg godt nok glad for, at jeg havde en telefon på mit natbord, for jeg fik vældig travlt med at forklare verdenspressen om jordskælv på vores ø den nat, ler han.

Men maj-mysteriet på Bornholm har han ikke et sikkert svar på. Svaret svæver stadig over Østersøens vande.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mærsk har et rekordstort overskud, men betaler kun fire procent i skat. Ekstremt absurd

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: