Annonce:
Annonce:

Mystik: Rådyr stod stivnet på mark

Jægerne kunne gå hen og klappe den - nu bliver dyret undersøgt

Et rådyr bliver undersøgt for sygdomme efter det stod helt stivnet på en mark.  Dette rådyr er dog - efter vor overbevisning - sundt. (Arkivfoto: Jan Dagø/JYllands-Posten)
Et rådyr bliver undersøgt for sygdomme efter det stod helt stivnet på en mark. Dette rådyr er dog - efter vor overbevisning - sundt. (Arkivfoto: Jan Dagø/JYllands-Posten)
Annonce:
Følg Samfund

Stod den stivnet af skræk i marken, havde den en mystisk sygdom, eller legede den: Jeg er her slet ikke?

Det håber forskere at finde ud af ved at undersøge et - nu - aflivet rådyr.

Under en jagt i oktober ved Aunsberg nær Silkeborg mødte der jægerne et mærkeligt syn.

Et rådyr stod i en rapsmark og var stivnet. Selv da jægerne nærmede sig, bevægede dyret sig overhovedet ikke, og jægerne kunne gå hen til det og røre det, beretter hjemmesiden netnatur, der også har billederne af fænomenet.

Jægerne anede ikke, hvad de skulle gøre. De mente ikke, der var tale om et tamt dyr og endte med at aflive det og sende det til undersøgelse hos DTU's afdeling for vildtsundhed.

Annonce:

Vildtkonsulent i Naturstyrelsen, Sandor Markus Hestbæk har ikke før oplevet lignende situationer med råvildt, som er ude af stand til at flytte sig. Men kender dog til episoder med råvildt, som har opført sig atypisk.

- Jeg har oplevet råvildt, som har været så stresset, at det har reageret meget uhensigtsmæssigt. Når det sker, hænger det ofte sammen med en skade på hjernen. Det kan eksempelvis være opstået under påkørsel i trafikken eller det kan være resultat af en påskydning, hvor dyret måske har fået et eller flere hagl skudt ind i hjerneregionen, siger han til netnatur.dk

Dyr kan også rammes af infektionssygdomme, som går på hjernen og ændrer deres adfærd. Eller der kan måske være tale om snyltere eller parasitter.

Mariann Chriél fra DTU Veterinærinstituttet i Frederiksberg mener, at hjernesvækkelse også kan være en forklaring på rådyrets adfærd.

Annonce:

- Vi ser det hos dyr, der er meget svækket på grund af  sygdom eller ernæring, at de reagerer meget atypisk, da svækkelsen påvirker hjerneaktiviteten. Derfor er rådyrets adfærd, som der her berettes om, ikke helt usædvanlig, forklarer dyrlæge Mariann Chriél fra DTU Veterinærinstituttets afdeling for vildtsundhed.

Resultatet af undersøgelsen er endnu ikke klar. 

Er du en af jægerne, der traf det stivnede rådyr? skriv til 1224@eb.dk eller sms til 1224

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Støjbergs første politiske udspil er at ramme folk i den tredje verden
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: