Annonce:
Annonce:

Mystisk drone-aktivitet ved dansk gasfelt

Der er nu også spottet mystisk drone-aktivitet i Danmark, oplyser et energiselskab

Halfdan B-platformen i Nordsøen er et olie- og gasfelt, som tidligere har været drevet af Maersk Oil, men som i 2018 kom på franske hænder i form af Total Energies. Foto: POLFOTO
Halfdan B-platformen i Nordsøen er et olie- og gasfelt, som tidligere har været drevet af Maersk Oil, men som i 2018 kom på franske hænder i form af Total Energies. Foto: POLFOTO
Annonce:
Følg Samfund

Tidligere på ugen advarede de norske myndigheder om, at mystiske droner i den seneste tid havde sværmet omkring flere norske gas- og oliefelter i Nordsøen.

Nu er der så også observeret 'uautoriseret' drone-aktivitet ved det danske olie- og gasfelt, Halfdan B, som ligger i Nordsøen, og som drives af TotalEnergies.

Den mystiske aktivitet blev observeret onsdag - dagen efter gaslækagerne i Østersøen.

Det bekræfter energiselskabet TotalEnergies over for Ekstra Bladet.

'Vi kan bekræfte, at der har været observationer af uautoriseret droneaktivitet ved Halfdan B olie- og gasfeltet i Nordsøen den 28. september,' oplyser TotalEnergies' presseafdeling.

I dialog med myndigheder
På den baggrund har energiselskabet taget kontakt til de danske myndigheder, lyder det.

Annonce:

'Vi har taget de nødvendige skridt i henhold til vores sikkerhedsprocedurer og er i tæt dialog med myndighederne', oplyser selskabet, som på nuværende tidspunkt ikke kan give flere informationer.

Det er derfor fortsat uvist, hvor mange droner, der er observeret ved Halfdan B-platformen, og hvad de har foretaget sig.

Rigspolitiet bekræfter
Rigspolitiet kan over for Ekstra Bladet bekræfte, at Syd- og Sønderjyllands Politi onsdag eftermiddag modtog en henvendelse om, at nogle ansatte på boreplatformen Halfdan Bravo tidligere på dagen havde observeret en drone i nærheden af boreplatformen.

Politiet undersøger hændelsen og kan på nuværende tidspunkt ikke komme med yderligere oplysninger.

I Norge efterforskes drone-observationer af politiet, lød det tirsdag.

- Ud fra meldingerne ser det ud til, at det er forskellige droner, der er blevet observeret. Politiet har fået forskellige beskrivelser. Vi følger op og verificerer den information, lød fra sektionsleder i Norges Sydvest politikreds, Amund Preede Revheim til NRK.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Annonce:

Det vides ikke, om de norske og danske drone-observationer har forbindelse til de aktuelle gaslæk i Østersøen, men tirsdag stod det klart, at den nationale krisestab er trådt sammen for at overvåge situationen - kom helt på aktionen her.

Hverken Putins talsmand eller Mette Frederiksen kan udelukke sabotage, efter at der har været tre gaslækager i Østersøen på Nord Stream 1 og 2

Sagen kort: Lækage på Nord Stream

OVERBLIK: Det ved vi om de fire gaslækager i Østersøen

Efter tre gaslæk på Nord Stream 1- og Nord Stream-ledningerne mandag og tirsdag, melder den svenske kystvagt torsdag om et fjerde læk.

Her er, hvad vi ved indtil videre om gaslækagerne:

* Mandag blev der konstateret en lækage på Nord Stream 2-forbindelsen cirka 20 kilometer syd for Dueodde. Tirsdag morgen blev der fundet to lækager på Nord Stream 1-forbindelsen nordøst for Bornholm langt væk fra kysten.

* På et pressemøde tirsdag aften sagde statsminister Mette Frederiksen (S), at der er tale om bevidste handlinger - ikke et uheld. Det er myndighedernes 'klare vurdering', lød det.

*EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, vil have 'fuld klarhed' over gaslækagerne på Nord Stream-forbindelserne i Østersøen, som hun kalder 'sabotagehandlingen'.

* Begge gasledninger er ude af drift. Det russiske gasselskab Gazprom har lukket for Nord Stream 1 indtil videre, mens Nord Stream 2 aldrig nåede at komme i drift. Begge indeholdt dog gas under tryk.

* Lækagerne har ikke konsekvenser for forsyningssikkerheden, men der er en risiko for eksplosioner i området. Energistyrelsen er også ved at undersøge, hvor stor lækagernes påvirkning på miljøet i området vil være.* Målestationer i både Danmark og Sverige registrerede mandag kraftige eksplosioner under vandet i samme område som lækagerne. Lederen af den svenske nationale seismiske sammenslutning SNSN, Björn Lund, siger, at 'der er ingen tvivl om, at det er sprængninger'.* Søfartsstyrelsen har oprettet forbudszoner. Også fly har forbud mod at flyve for tæt på lækagerne. Det påvirker dog ikke den kommercielle flyvning.* Energistyrelsen har bedt Energinet, der blandt andet har ansvar for det danske gasledningsnet, om at hæve beredskabsniveauet og øge sikkerheden på anlæg, bygning og installationer.* Der er ifølge selskabet bag Nord Stream 1 og 2-ledningerne, Nord Stream AG, sket skader på ledningerne, som er uden fortilfælde.

* Rusland vil ikke udelukke sabotage som årsag til lækket, men talsmanden for Ruslands præsident, Vladimir Putin, siger, at det er for tidligt at drage konklusioner om årsagen.

* Tirsdag mødtes en række danske myndigheder i Den Nationale Operative Stab - forkortet Nost - for at koordinere håndteringen.

* Forsvaret har været til stede siden mandag med et patruljeskib, der har sejlet rundt i området, ligesom Beredskabsstyrelsen også er på plads på Bornholm. Desuden vil havmiljøskibet 'Gunnar Thorson' og fregatten 'Absalon' støde til, oplyste forsvarsminister Morten Bødskov (S) tirsdag.

* Udslippet kan ifølge eksperter forårsage mindre skader på miljøet og have en negativ klimapåvirkning.

* Torsdag morgen oplyser den svenske kystvagt ifølge TV 2, at der også er et fjerde læk. Det har de svenske myndigheder kendt til siden tirsdag, men der er tale om et mindre læk.

* Den svenske kystvagt oplyser, at to ud af fire læk er i den svenske eksklusive økonomiske zone. Det betyder, at de er sket i internationalt farvand, men i den del af Østersøen, hvor Sverige har eneret til naturressourcer.

Kilder: Energistyrelsen, Ritzau, Reuters, TV 2, Forsvaret, SVT og TT.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Læs mere

Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Politikerne beholder altid deres løn og privilegier
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: