Mystisk fænomen: Her kan Jorden få et helt nyt kontinent

En pludseligt opstået revne i Kenya har fået eksperterne til at spekulere i, at Afrika kan blive delt i to. Om millionvis af år kan Jorden sågar få et nyt kontinent

Sådan ser det ud i byen Mai Mahiu i Kenyam, hvor en stor revne har delt området i to (Foto: REUTERS/Thomas Mukoya)
Sådan ser det ud i byen Mai Mahiu i Kenyam, hvor en stor revne har delt området i to (Foto: REUTERS/Thomas Mukoya)

Der går millionvis af år før det sker, men hvis udviklingen fortsætter, så kan det tyde på, at Jorden får et nyt kontinent. Afrika bliver langsomt delt i to.

Det skriver flere internationale medier heriblandt USA Today og National Geographic.

Fænomenet er opstået i området Narok vest for Kenyas hovedstad Nairobi, hvor den Østafrikanske Riftdalen strækker sig 6000 kilometer fra Mozambique op gennem Tanzania og Kenya for til sidst at gå gennem Jordan-dalen og ende i Libanon.

Dalen markerer det sted, hvor jordskorpepladerne bevæger sig væk fra hinanden, og nu er der netop i det område opstået noget interessant. Jorden er begyndt at dele sig i to.

Det lokale kenyanske medie Daily Nation var det første medier, der begyndte at skrive om fænomenet. Mandag 19. marts begyndte jorden pludselig at revne. En 15 meter dyb og mere en 20 meter bred kæmperevne slangede sig gennem landskabet.

Et nyt kontinent
Alverdens geologer har nu haft anledning til at kigge nærmere på revnen, og de er nået frem til en spændende teori. Det kan være det første tegn på, at Somalia, halvdelen af Etiopien, Kenya og Tanzania vil løsrive sig fra resten af Afrika og danne sit eget kontinent.

- Dalen har en historie med stor tektonisk og vulkansk aktivitet. Den har været inaktiv i den seneste tid, men der kan være tegn på bevægelser dybt inde i jordskorpen der har resulteret i nogle svage zoner, der er nået helt op til overfladen, siger geolog David Adede til Daily National om årsagen til revnen.

Amerikanske USA Today har også talt med en geolog, der fortæller, at det kommer til at ske meget stille og roligt. Men der vil være nogle store bump på vejen.

- Der vil ske nogle dramatiske begivenheder, såsom motorveje der pludselig deler sig i to og store katastrofale jordskælv, men for det meste vil Afrika blive splittet ad, uden nogen rigtig kommer til at opdage det, siger Perez Diaz til det amerikanske medie.

Hvis du gerne vil opleve splittelsen, skal du væbne dig med tålmodighed eller måske bare fryse dig selv ned. Eksperterne forudser, at der kommer til at gå 50 millioner år.

86 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Jesper Nielsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen