Mystisk radioaktivt udslip rammer Europa: Nu florerer rygterne

I løbet af årets første uger er der flere steder i Europa konstateret en forhøjet koncentration af radioaktivt materiale i luften. Nu er rygterne begyndt at brede sig om lækket

Det svenske atomkraftværk Ringhals, har flere gange været udsat for ulykker. Nu anbefaler sundhedsstyrelsen, at man indkøber et lager af jodpiller i tilfælde af en atomulykke

Fra 9. januar og flere uger frem blev der på tværs af det europæiske kontinent konstateret et udslip af det radioaktive stof jod-131.

Udslippet blev første gang konstateret i Norge og Finland. I de efterfølgende dage blev det også målt i Polen, Tjekkiet, Tyskland, Frankrig og Spanien.

Det oplyser det franske agentur for nuklear sikkerhed Institute de Radioprotection et de Süreté Nucléaire (IRSN) i en pressemeddelelse.

Tester Putin bomber?
Siden har flere internationale medier spekuleret i, hvor det radioaktive udslip stammer fra.

Under den mundrette overskrift 'Hvad er Putin ude på? Amerikansk atom-fly sendt til Storbritannien, som bølger af dødelige radioaktive partikler spreder sig', spekulerer det britiske medie Daily Mail i, om lækagen skyldes en russisk test af atom-våben. Spekulationer der videre bringes i en række andre tabloide medier på tværs af Europa.

Også Business Insider sætter den nylige ankomst af det specialdesignede amerikanske atom-fly WC-135 Constant Phoenix i forbindelse med målingen.

Flyet er tidligere blevet brugt i forbindelse med nordkoreanske atom-tests, tsunami-katastrofen ved det japanske atomkraftværk Fukushima og ikke mindst nedsmeltningen i Tjernobyl.

Det amerikanske WC-135 blev ifølge militærbloggen 'The Avationist' produceret i 10 eksemplarer tilbage i 1963. I dag er kun to fly operative. Det ene af de to befinder sig nu i Europa.  Foto: Air Force photo by Staff Sgt. Christopher Boitz/The Aviationist
Det amerikanske WC-135 blev ifølge militærbloggen 'The Avationist' produceret i 10 eksemplarer tilbage i 1963. I dag er kun to fly operative. Det ene af de to befinder sig nu i Europa. Foto: Air Force photo by Staff Sgt. Christopher Boitz/The Aviationist

Mistænker kræftmedicin
Ifølge de norske myndigheder, der var blandt de første til at konstatere udslippet, er den målte koncentration af jod-131 to milliarder gange mindre end det, man anser for sundhedsskadeligt.

Det fortæller sektionschef i det norske 'Statens Strålevern', Astrid Liland, til Ekstra Bladet.

- Der er intet sundhedsskadeligt over de stråleniveauer, der er målt. Samtidigt tyder intet på, at udslippet skyldes et kernekraftsuheld eller atombombe. I så fald ville man også måle en række andre radioaktive stoffer.

- Der er med stor sandsynlighed tale om en lækage fra en producent af kræftmedicin. Her bruges stoffet jod-131 til behandling af visse typer cancer, forklarer Astrid Lilan.

Under normale omstændigheder, vil man via meteorologiske rapporter og målinger fra flere europæiske lande kunne fastslå, hvor i verden udslippet kommer fra.

Men i de første uger af januar var vejret ustabilt og derfor er eksperternes bedste bud, at atomudslippet stammer fra Østeuropa.

- Formentlig Rusland, Bulgarien eller Rumænien, lyder vurderingen fra Astrid Liland ud fra de offentliggjorte data.

Intet målt i Danmark
Siden nyheden om radioaktiviteten blev kendt af de norske myndigheder, har man i Danmark fulgt situationen tæt.

Her har Nukleart Beredsskab under Beredsskabsstyrelsen blandt andet tre filtermålestationer, hvor man løbende overvåger radioaktive udslip.

Ifølge chefkonsulent i Nukleart Beredsskab, Carsten Israelson, er det ikke usædvanligt, at der af og til konstateres mindre mængder af radioaktivt materiale i luften.

- Det sker en til to gange årligt. Men denne gang, har vi ikke konstateret noget radioaktivt stof i Danmark, siger Karsten Israelson.

Ligesom sin norske kollega peger han på, at udslippet formentlig stammer fra en medicinsk produktion.

Samtidig oplyser han, at samarbejdet mellem de europæiske beredskab betyder, at man vil varskue hinanden, hvis man sendte et kontrolfly på vingerne lig det, det britiske medier beskriver.

- Der er flere ting der gør, at jeg ikke tror det omtalte amerikanske fly har noget med det konkrete udslip at gøre. For det første er halveringstiden på de radioaktivestof jod-131 otte dage. Alle spor af udslippet er forsvundet nu. For det andet, er der tale om så små mængder af stoffet, at et sådan fly formentligt vil have svært ved at opspore det, siger chefkonsulent Carsten Israelson til Ekstra Bladet.

Skulle ulykken være ude, kan indtagelse af specielle tabletter beskytte mod ophobning af radioaktivt materiale i menneskekroppen. Ekstra Bladet har tidligere beskrevet, hvordan 50.000 danskere bor indenfor for en 100 kilometers risikozone fra det svenske Ringhalsværket.

Læs mere om det danske atomberedskab her.

95 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere