Mystisk rum bag mur afslører hemmelighed fra 1800-tallet

Rummet er designet af den tidligere amerikanske præsident og uafhængighedsmand Thomas Jefferson, og det kan være med til at belyse, hvordan man underviste i 1800-tallet

Thomas Jeffersons rotunde ved University of Virginia stod færdig i 1826 - netop som han var død (Foto: AP)
Thomas Jeffersons rotunde ved University of Virginia stod færdig i 1826 - netop som han var død (Foto: AP)

Thomas Jefferson var på mange måder en mand, der kunne forbløffe og fornye. Han var en af hovedforfatterne bag den amerikanske uafhængighedserklæring, han var USA's tredje præsident, og så var han en respekteret akitekt.

Sidstnævnte beskæftigelse har nu - 189 år efter hans død - vækket både nutidige arkitekters, kemikeres og underviseres interesse igen.

Under en renovering af bygningen The Rotunda ved University of Virginia, tegnet af Thomas Jefferson, har man netop gjort et mærkværdigt fund. Det skete, da arkitekter gjorde klar til at rive en mur ned, og et mystisk rum dukkede op bag de små huller, som man havde lavet. Det skriver Washington Post.

Unikt laboratorie
Da en af arkitekterne stak sit hoved ind gennem hullet, man havde lavet i væggen, gik det op for ham, at der var grund til at være forsigtig, når det videre arbejde med muren skulle udføres.

Bag den var nemlig resterne af et lille, gammelt kemi-rum designet til at lave laboratorie-øvelser over ildsteder. Rummet har formentlig har været benyttet til kemiundervisning fra 1826 og nogle årtier frem. Derefter er rummet blev muret op og siden helt glemt.

- Rummet kan meget muligt være nationens ældste, velbevarede eksempel på, hvor kemi-undervisning har fundet sted, siger Brian Hogg, der arbejder med at bevare historiske områder hos universitets afdeling for arkitekter. En afdeling, der er så anerkendt, at den er en del af UNESCO's verdensarvsside.

Indblik i fortiden
Det lille rum med ildsteder menes nu at kunne give et indblik i, hvordan man i den periode i 1800-tallet begyndte at inddrage de studerende i undervisningen med for eksempel eksperimenter.

Samtidig viser rummet - sammen med det faktum, at der var et bibliotek i bygningen i stedet for et kapel - at undervisningen i den periode bevægede sig væk for religionen og inddrog de studerende i undervisningen gennem eksperimenter.

- Det er virkelig begyndelsen på historien om, hvordan man underviste i videnskab. Oplysningen ændrede synet på verden, siger Jody Lahendro, der også arbejder for at bevare historiske områder.

Det lille rum kan også givet et samlet indtryk af, hvordan hele bygningen blev benyttet i 1800-tallet.

Undgik brand
Ifølge det amerikanske medie blev kemi-rummet muret op igen, fordi man ikke længere havde brug for det.

Og heldigvis, kan man i dag sige, for i 1895 opstod en historisk stor brand i rotunden (hele den runde bygning, red.), som faktisk ødelagde det meste af inventaret i bygningen. Med undtagelse - ved man nu - af det lille laboratorie, som altså har været beskyttet af muren.

Man forventer at hele renoveringen er færdig næste sommer. Det er dog ikke planen, at det lille kemi-rum skal fyldes op med moderne kolber. Derimod kan man komme og besøge rummet for at se, hvordan sådan et lille laboratorie designet af selveste Thomas Jefferson i 1800-tallet så ud.

43 kommentarer
Vis kommentarer