Mystisk sygdom hærger koralrev

Ny plage har ramt koralrev i Det Caribiske Hav. Fortvivlede forskere sammenligner sygdommen med ebola

En ny sygdom kan ramme koraller i Det Caribiske Hav. Foto: Reuters
En ny sygdom kan ramme koraller i Det Caribiske Hav. Foto: Reuters
Følg Samfund

En ny og dødelig sygdom kan med hidtil uset hastighed ramme store mængder koraller i Det Caribiske Hav.

Sygdommen resulterer i tab af væv hos stenkoraller - koralrevets byggesten - og har flere steder tvunget forskere til at rive koraller af revene.

Dermed bryder forskerne en grundregel om aldrig at røre korallerne. Det gør de for at stoppe sygdommen i at sprede sig til de endnu ikke ramte dele af revene.

- Jeg har aldrig set noget, der rammer så mange arter så hurtigt og så ondartet - og det fortsætter bare, siger Marylin Brandt fra University of the Virgin Islands.

Hun er involveret i forsøget på at redde revene ud for øen Sankt Thomas, som er en del af De Amerikanske Jomfruøer, det tidligere Dansk Vestindien.

- Alle de sygdomme, som jeg tidligere har undersøgt, har mindet om influenza. De kommer hvert år i sæsoner, og nogle gange er der værre udbrud. Men denne her minder mere om ebola. Den er en dræber, og vi ved ikke, hvordan man stopper den, siger Marilyn Brandt.

Foto: REUTERS/Lucas Jackson
Foto: REUTERS/Lucas Jackson

Foto: REUTERS/Lucas Jackson
Foto: REUTERS/Lucas Jackson
 

Sygdommen har på engelsk fået navnet 'Stony Coral Tissue Loss Disease' og medfører hurtigt tab af væv.

Først viser den sig på korallen i form af hvide plamager, der langsomt breder sig og til sidst fjerner al farve og liv fra den.

Den blev først registreret i Florida i 2014. For tiden sender forskere prøver til andre stater i USA for at finde ud af, hvad der kan gøres ved sygdommen, som kan ramme mindst 20 forskellige arter.

Disse arter udgør omkring halvdelen af korallerne i Floridas rev og omkring en tredjedel af alle koraller i Det Caribiske Hav.

Truslen er særdeles alvorlig. De sårbare økosystemer er i forvejen under pres fra stigende havtemperaturer, som har ført til blegning af koraller i stort omfang - nok mest kendt ved verdens største koralrev, Great Barrier Reef i Australien.

Koralrevene omkring øerne i området Florida Upper Keys er mindsket med omkring 40 procent i perioden 2013 til 2018 ifølge de lokale naturmyndigheder.

Omkring en procent af Jordens overflade er dækket af koraller, som består af tusindvis af små dyr i store kolonier.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+