Mystisk vejrfænomen: Det regner med regnorme

Tusindvis af regnorme, der pludselig er dukket op på halvanden meter sne i Norge har vakt international opsigt

En norsk biologilærer fik sig noget af en overraskelse, da han var ude for at gå i den norske sne. (Arkivfoto: POLFOTO)
En norsk biologilærer fik sig noget af en overraskelse, da han var ude for at gå i den norske sne. (Arkivfoto: POLFOTO)

Regnorme har fået deres danske navn, fordi de ofte dukker op i forbindelse med regn. Men nu kan navnet også kobles direkte til det våde fænomen.

Sidste søndag kom de slimede orme nemlig ned fra himlen, så de landede på den sydnorske sne. Det skriver flere norske medier, heriblandt Bergens Tidende.

Fundet blev gjort af biologi-læreren Karstein Erstad, der fandt de nyfaldne orme på fjeldet Rundemanen kort uden for Bergen.

- De var spredt og lå godt ude på sneen, langt fra vegetationen. Der var i hvert fald en halv meter dyb sne der, så de kan ikke have kravlet op gennem den, siger han til Bergens Tidende.

Han vurderer, at der var tusindvis af de fem-seks centimeter lange orme, der lå spredt over et større område med 10-20 orme per kvadratmeter.

Usædvanligt fænomen
Den norske seniorforsker Trond Haraldsen, der forsker i regnorme, er begejstret over fundet.

- Det her er et fænomen, vi kender fra litteraturen, men det er første gang i min tid som forsker, at jeg har fået meldinger om, at det er sket på sne, siger han.

Selvom fundet vækker opsigt, har de norske forskere et godt bud på hvad der er sket, idet ormene formentlig er blevet hvirvlet op i luften af vind, for derefter at falde ned. Tidligere forsøg med vindmaskiner har vist, at regnorme letter, hvis de bliver hvirvlet op.

Helt præcis hvor de nedfaldne regnorme i Bergen stammer fra, ved forskerne ikke, men der er ikke gode fremtidsudsigter for de strandede orme.

- Det er nok et festmåltid for de lokale fugle, siger Trond Haraldsen.

Vandreturen ikke i fare
Enkelte regnorme spredes angiveligt kun ved hjælp af vinden, men Haraldsen understreger, at det er et usædvanligt fænomen, og norske vandrere behøver derfor ikke være nervøse for at blive overdænget med slimede regnorme.

- Det er et fænomen ved milde vintre, for det forudsætter, at der ikke er noget frost i jorden. Det er mere almindeligt om efteråret end om foråret, siger forskeren.

I forbindelse med observationen indsamlede Karstein Erstad flere af ormene, ligesom han tog billeder af dem, så deres art og oprindelse kan fastslås. Ormene er muligvis af typen Dendrodrilus Rubidus, også kendt som stuborm.

17 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere