Mystiske ændringer: Næsten alle skiftet ud

Over 80 procent af Kim Jong-uns topfolk er ifølge sydkoreanske kilder blevet skiftet ud. Især to poster vækker opsigt

Det er ikke længe siden Kim Jong-un blev rygtet død, efter ikke at have vist sig offentligt i ugevis. Her dementerer han rygterne ved at dukke op til indvielsen af en nordkoreansk gødningsfabrik i starten af maj. Video: Reuters/Ritzau Scanpix

Der sker ting og sager i Nordkorea for tiden.

Først var der hele balladen om Kim Jong-uns helbred, og nu melder sydkoreanske The Herald Korea om store ændringer i den nordkoreanske diktators stab.

Ifølge avisens centrale kilder i det sydkoreanske militær blev 80 procent af folkene i hans politiske parti skiftet ud, mens ni ud af 11 medlemmer af State Affairs Commission (topfolkene i Koreas Arbejderparti red.) fik sparket.

Derudover blev der også skiftet ud i toppen af Reconnaissance General Bureau, der er Nordkoreas efterretningstjeneste. Angiveligt blev Jang Kil-song fyret i december, mens løjtnant Rim Kwang-il tog over.

Til sidst har Kim Jong-un efter sigende også skiftet sin nærmeste bodyguard ud, så Kwak Chang-sik nu passer på diktatorens og hans familie.

Ingen årsag
Der er intet nyt om årsagen til de store ændringer, ligesom det gamle holds nye roller fortsat er uklare.

Ekstra Bladet har dog tidligere beskrevet, hvordan Kim Jong-uns søster har fået en større og større rolle de sidste par måneder.

Er det i virkeligheden hende der styrer showet nu?

Og det spekuleres i, at det er hendes aftryk, der har fået Kim Jong-un til at ændre. Derudover peges der på, at KIm Jong-un nu har valgt sine mest loyale støtter i de mest magtfulde poster.

Comeback en lørdag
Efter tre uger som 'efterlyst' dukkede Kim Jong-un ud af det blå op lørdag 2. maj.

En glad diktator var pludselig med til at indvie en nybygget gødningsfabrik

Efter Kim Jong-uns comeback var meldingen også, at Kim Jong-un 'deltog i ceremonien' fredag, og at alle deltagerne 'brød ud i tordnende hurraråb', da han trådte frem.

Nu skaber et brev og en chokerende video ny mystik

Artiklen fortsætter under billedet ...

 

Foto: KCNA/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: KCNA/Reuters/Ritzau Scanpix

Den nordkoreanske diktator havde ellers ikke været set i offentligheden siden 11. april, og det satte gang i spekulationerne.

Rygterne tog fart, da Kim Jong-un ikke viste sig ved fødselsdagsfejringen af landets grundlægger, Kim Il-sung, som blev født 15. april 1912. Dagen er en stor mærkedag i Nordkorea, og som leder af nationen plejer Kim Jung-un at besøge mausoleet, hvor hans bedstefar ligger begravet.

I begyndelsen af april bragte den amerikanske tv-station CNN en artikel om, at amerikanske myndigheder undersøger efterretninger om, at Kim Jong-un skulle være i 'alvorlig fare' efter en hjerteoperation.

Andre meldinger har lydt på, at han skulle være blevet hårdt såret under en fejlslagen missilaffyring. Og selv USA's præsident, Donald Trump, har udtalt sig om diktatorens tilstand.

Vi har aldrig fået svaret, men faktum er, at Kim Jong-un er oprejst igen.

Mærkværdige bevægelser: - De forbereder sig på det hele

Satellitbilleder afslører: Her holder Kim Jong-uns luksustog

Trump om Kim Jong-un: Kan være meget alvorligt

BLÅ BOG: Kim Jong-un - Nordkoreas unge leder

Kim Jong-un har først nu vist sig i offentligheden siden den 11. april.

Blive klogere på Nordkoreas unge leder her:

* Alder: 36 år (menes at være født 8. januar 1983).

* Fødested: Pyongyang, Nordkorea.

* Søn af: Den afdøde nordkoreanske leder Kim Jong-il og dennes tredje hustru, Ko Young-hee, som menes at være død af brystkræft i 2004. Kim Jong-un er den yngste af Kin Jong-ils tre sønner. 

* Nationalitet: Nordkoreansk.

* Politisk parti: Koreas Arbejderparti.

* Civilstand: Gift med Ri Sol-ju. De to menes at have tre børn, der er født i henholdsvis 2010, 2013 og 2017.

* Uddannelse: Kim Jong-un var elev på en kostskole i Schweiz i 1990'erne under et pseudonym.

* Han er angiveligt uddannet fra et nordkoreansk militæruniversitet i 2007.

* Den 27. september 2010 blev han forfremmet til general i Koreas Folkehær. Dagen efter blev Kim valgt ind som næstformand for partiets militærkommission.

* Han overtog lederskabet af Nordkorea, da hans far døde i december 2011.

* Ifølge flere medier er Kim Jong-un interesseret i basketball og i at tegne. Ansatte fra den schweiziske kostskole fortæller, at han var en genert dreng, der gik op i skiløb og så op til actionskuespilleren Jean-Claude Van Damme.

Kilder: AFP og BBC.