Når en prins ligger for døden

Ekstra Bladets chefredaktør Karen Bro går en gang om ugen medierne og medie-debatten efter i sømmene

Landets kulturminister valgte at bruge morgenen efter prins Henriks død til at lufte sin forargelse. Foto: Gregers Tycho
Landets kulturminister valgte at bruge morgenen efter prins Henriks død til at lufte sin forargelse. Foto: Gregers Tycho

Prins Vom. Prins Gylp. Tudeprins. Alt det og meget mere har vi her på Ekstra Bladet kaldt prins Henrik gennem tiden.

Vi kommer til at bruge tilsvarende øgenavne om medlemmer af den royale familie i fremtiden.

Men de seneste dage har vi ikke kaldt prins Henrik eller andre medlemmer af den kongelige familie for den slags øgenavne. Eller vist sjove billeder uden ret meget tøj.

Som de fleste andre synes vi, at det er passende at tale mere sagte ved et dødsleje end ved en offentlig debat.

Vi synes, dage med sorg og død er noget andet end hverdage. Når et menneske ligger for døden eller dør, træder man et skridt tilbage og mindes.

Det er ingen hemmelighed, at vi på Ekstra Bladet synes, at monarkiet er et fortidslevn. Det er absurd, at vi en moderne verden har en konstruktion, hvor mennesker af en bestemt familie fødes til særlige privilegier.

Vores job er det samme som altid. Vi holder øje med, om de privilegerede bliver magtfuldkomne. Vi ligger ikke under for autoriteter, tværtimod driller vi dem. Vi følger deres færden på godt og ondt og holder øje med, hvordan de bruger skatteydernes penge.

Sådan er Ekstra Bladet til hverdag, hvilket ikke kommer som nogen overraskelse for politikerne på Christiansborg. De får selv samme behandling, og de kan hver dag hele året rundt kritisere os for at være dem, vi er.

Landets kulturminister valgte at bruge morgenen efter prins Henriks død til at lufte sin forargelse. Den gælder hele det danske folk, forstår vi på hendes Facebook-opslag. Men det er i særdeleshed medierne, som er nogle mobbere og hyklere, måtte vi siden forstå.

På forunderlig vis fik Mette Bock hermed sat en kædereaktion i gang, sådan at en lang række andre medier bragte Ekstra Bladets gamle overskrifter som 'prins Gylp' og 'prins Vom'. Med de billeder, der passer til.

Mette Bock kommer fra et parti, Liberal Alliance, hvor medlemmerne ofte glemmer at tænke sig om to gange, før de knalder til den på sociale medier. Timing er ingen spidskompetence i de kredse. På den måde er hendes udfald ikke så overraskende.

Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, fulgte trop i Jyllands-Posten, hvor hun skældte ud over vores brug af de føromtalte billeder og overskrifter, over at vi i en periode kaldte prinsen for 'konge' og for i det hele taget at nedgøre ham så meget som muligt.

Jeg tilslutter mig til fulde min kollega Poul Madsens svar til Pia Kjærsgaard, og kulturministeren må gerne læse med:

'Der er jo intet nyt i Pias kritik. Vi har vist Henrik på godt og ondt og deltager ikke i Pia Kjærsgaards glorificering af de kongelige, men viser virkeligheden, som den er. Kong Henrik var en humoristisk anerkendelse af Henriks indsats. Henrik var folkets konge, og derfor giver folkets avis ham naturligvis den titel, han så gerne ville have. Det forstår Pia ikke, men det er nok mest hendes problem og et udtryk for, at hun har mistet det folkelige fodfæste i sin indbildt ophøjede rolle som Folketingets formand.'

Lad mig til sidst opsummere.

På Ekstra Bladet brugte vi ikke billeder af en halvnøgen prins Henrik på stranden i vores dækning af prins Henriks sidste tid og i forbindelse med hans død. Vi kaldte ham ikke prins Vom. Det var et valg, vi tog.

Mette Bock åbnede morgenen efter prins Henriks død en debat, som hun kunne have taget alle andre dage. Det var hendes valg.

 

180 kommentarer
Vis kommentarer