Nægter overenskomst: Lettisk håndværker fra TV2-program ramt af konflikt

Det lettiske firma, der indtager hovedrollen i TV2s håndværker-program i aften,er på fagbevægelsens sorte liste. 3F og en række andre LO-forbund rasler med konfliktvåbnet

Den lettiske håndværker Dins i sin lejlighed, hvor han bor alene. Hjemme i Letland er hans kone og to børn (Foto: TV2)
Den lettiske håndværker Dins i sin lejlighed, hvor han bor alene. Hjemme i Letland er hans kone og to børn (Foto: TV2)

Det lettiske firma, der medvirker i TV2s håndværker-program, 'Danmark mod Østeuropa,' har den danske fagbevægelse på nakken.

Det skriver Avisen.dk

3F Byg kører konflikt mod firmaet, og en række LO-forbund har som støtte hertil varslet sympatikonflikt. Målet med konflikten er at få det lettiske firma til at indgå dansk overenskomst.

Men det er ifølge 3F Byg vanskeligt både at lokalisere og komme i dialog med firmaet. Næstformand Palle Bisgaard, fortæller, at der er gjort mange forsøg på at få kontakt med Dins Grants, der står i spidsen for byggefirmaet. Den første kontakt blev taget tilbage i 2013.

Det, der gør det svært for 3F, er, at det lettiske firma ifølge egne oplysninger opererer på danske byggepladser i få dage af gangen.

- Når Dins Grants ikke ønsker at tegne overenskomst med os, tager vi det som et udtryk for, at han ikke ønsker at indgå på det danske arbejdsmarked på lige vilkår med andre virksomheder, siger Palle Bisgaard.

Konflikt om løn
Der har op til torsdag aftens udsendelse på TV2 været debat om de lønforhold, som Dins Grants tilbyder sine medarbejdere.

Som Avisen.dk har fortalt, har Dins Grants oplyst til TV2, at timelønnen er 100-120 kroner. Det står i kontrast til den danske virksomhed, der medvirker i programmet, hvor timelønnen er 175-210 kroner. Efterfølgende har den lettiske håndværksmester præciseret, at den oplyste timeløn er efter betaling af skat.

Tømrermester André Boas. Foto: Linda Johansen Samfund - 19. jan. 2017 - kl. 13:18 Tømrermester må lukke hjemmeside ned efter TV 2-program

Konflikten mod Dins Grants vil blive aktiveret, så snart 3F formår at lokalisere den lettiske virksomhed i Danmark.

- Så henvender vi os til byggelederen og oplyser om konflikten. Og om at en række LO-forbund også er klar til sympatikonflikt. På den måde kan vi lægge pres pres på, siger Palle Bisgaard.

Der er ingen 3F-medlemmer i Din Grants firma. Muligheden for at gøre konflikten mærkbar er derfor størst, hvis hans firma indgår i et større byggeri, hvor andre virksomheder er involveret.

Se også: Lyngvild om håndværker-bajere: Op i røven med moralen

 I så fald kan 3F og de andre LO-forbund trække deres medlemmer ud af arbejdspladsen og på den måde gøre hverdagen besværlig for byggeledelsen.

Det kan forsinke og i yderste konsekvens lamme arbejdet på en byggeplads, hvis nøglemedarbejdere trækkes ud, fordi de ikke kan røre konfliktramt arbejde.

Ingen grund til overenskomst
Medlemmer af 3F Transport, Dansk Metal, Malerforbundet, Blik- og Rørarbejderforbundet og Dansk El-forbund vil kunne indgå i sympatikonflikten.

Dins Grants siger til Avisen.dk, at han ingen grund har til at tegne dansk overenskomst.

Se også: Lisbeth Østergaard om danske håndværkere: De knokler!

- Hvorfor skulle jeg det? Jeg kan ikke se, hvorfor jeg skal være medlem, siger han kortfattet. 

Dins Grants fortæller, at han tager det med ophøjet ro, at 3F Byg nu kører konflikt mod hans firma.

I forbindelse med sidste uges program af 'Danmark mod Østeuropa' kom tømrermesteren André Boas i kraftig modvind efter nederlaget til det østeuropæiske håndværkersjak. Det har haft konsekvenser for ham og hans firma.

Se også: TV 2 ændrer i nyt håndværkerprogram

Hvis de virkelig skulle have bedømt os fair, skulle de jo have ladet os gøre det helt færdigt, siger André Boas. Foto: Linda Johansen TV - 13. jan. 2017 - kl. 17:14 Udskældt håndværker: Så meget drikker vi

'Gør vi det for pengenes skyld, eller er der andet, der driver os?' står der i kontrakten til programmet, der dengang havde arbejdstitlen, 'Med Danmark På Arbejde'. Foto: Privat TV - 13. jan. 2017 - kl. 10:26 Håndværkere drak i arbejdstiden: 'Umanerligt alkoholforbrug'

86 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere