Næsehorn aflivet i Københavns Zoo

I Københavns Zoo har man torsdag morgen sagt et endeligt farvel til deres 23-årige hannæsehorn

I løbet af de sidste tre uger tabte han op mod 400 kilo. Foto: Frank Rønsholt / Zoo
I løbet af de sidste tre uger tabte han op mod 400 kilo. Foto: Frank Rønsholt / Zoo

Et hannæsehorn er torsdag morgen blevet aflivet i Københavns Zoo.

Det skriver parken i en pressemeddelelse.

Næsehornet, der er far til snart fem unger, var ramt af en aggressiv hudsygdom, der gjorde, at han i løbet af de sidste tre uger tabte op mod 400 kilo.

- Vi har gjort alt hvad vi kunne for at redde vores næsehorn, men det er også vores opgave at vurdere, hvornår nok er nok. Vi har behandlet intensivt i hele perioden, men sårene i munden betød, at han mistede lysten til at æde, siger Mads Bertelsen fra Københavns Zoo om det 23-årige næsehorn.

Mary River-skildpadden er ikke til at tage fejl af. (Foto: Chris Van Wyk / ZSL / Ritzau Scanpix Samfund Ånder gennem numsen: Punk-skildpadden, der snart uddør

Fik gang i hunnerne
I pressemeddelelsen lyder det videre, at det var en god avlshan, der i de seneste år har fået gang i hunnerne.

- Midt i alt det triste kan vi heldigvis glæde os over, at hannæsehornet har fået vendt mere end 30 års tørke i næsehornsstalden. Først ved at blive far til en enkelt næsehornsunge og dernæst yderligere to, som stadig løber rundt på Savannen.

- Og for ganske nylig kunne vi gennem hormonanalyser fastslå, at begge hunner er drægtige igen. Så han efterlader sig et flot og blivende aftryk, siger Mads Bertelsen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Fakta om næsehornet:

  • Næsehornet er af arten sydligt bredsnudet næsehorn – også kaldet hvide næsehorn.
  • Han er født i en Sydafrikansk national park med forventet fødselsår i 1996. Han kom til Knuthenborg Safari Park i år 2000 fra Sydafrika og kom til Zoologisk Have København i 2012.
  • Han er far til tre unger i København ZOO og yderligere to unger er på vej i 2020.
  • I fangenskab bliver et næsehorn typisk omkring 30 år.

Kilde: Zoo

Hos Københavns Zoo er man ikke helt klar over, hvilken hudsygdom der har været med til at tage livet af næsehornet.

- Grundlæggende har vi at gøre med en voldsom hudbetændelse. Det minder om en autoimmun lidelse, hvor han afstøder sin egen hud, men vi kender ikke den præcise årsag, siger Mads Berthelsen.

- Biopsier har vist, at det minder om en lidelse beskrevet hos sorte næsehorn 'superficial nectolytic dermatitis', men langt de fleste af 127 beskrevne episoder i de sorte næsehorn var forbigående og milde sammenlignet med denne

To ud af de tre nordlige hvide næsehorn, der er tilbage. Foto: Glyn Edmunds/All over press Samfund Klar til at sige farvel?: 10 dyrearter, vi mister om lidt

Her ses tigeren i fuld firspring mod motorcyklen. Foto: Caters Samfund Vild tiger jagter motorcyklist

Ettore Weber blev dræbt af sine egne tigre torsdag aften. Foto: Screenshot Samfund Verdenskendt dyretæmmer dræbt af fire tigre

77 kommentarer
Vis kommentarer