Annonce:
Annonce:

Næsen vokser: Fire løgne på et døgn

Præsident Donald Trump og hans stab har haft travlt med at forvrænge fakta, siden han blev indsat som præsident fredag

Der blev ikke løjet - blot givet 'alternative fakta', forsøgte Trumps personlige rådgiver Kellyanne Conway sig, da hun blev konfronteret med pressetalsmandens løgn. (Video: AP)
Annonce:
Følg Samfund

Fredag aften dansk tid overtog Donald J. Trump nøglerne til Det Hvide Hus og blev taget i ed som Amerikas 45. præsident.

I løbet af den lange, og beskidte valgkamp, er Trump blevet taget i en række løgne og det er langt fra stoppet, efter han officielt blev verdens mest magtfulde mand.

Siden fredag, har store amerikanske medier afsløret Trump og hans forlængede arm, Sean Spicer, i at lyve hele fire gange.

1. Største publikum nogensinde
- Dette er det største publikum der har været til en indsættelse. Både på stedet og rundt om i verden, lød det fra Donald Trumps pressetalsmand Sean Spicer efter indsættelsen.

Til Barack Obamas indsættelse i 2009 blev det vurderet, at der var omkring 1,8 millioner mennesker. Ved Trumps lyder buddet på under en million.

Annonce:

Der findes ingen eksakte tal på antallet af gæster ved indsættelsesceremonien, men som nedenstående billede viser, var der markant flere mennesker til Obamas indsættelsesceremoni i 2009, end der var ved fredagens.

I går ændrede Trumps lejr så forklaring.

Billeder beviser: Trump taget i løgn

I et interview med NBC News lød det fra Trumps personligerådgiver Kellyanne Conway, at Trump-administrationens udlægning af sagen ikke var en løgn, men 'alternative fakta'.

Det skete blandt andet efter at analysebureauet Nielsen fremlagde tal for, at Trump også blev slået af Obama på antallet af tv-seere.

2. Folk helt ned til Washington-monumentet
Lørdag fortsatte Trump så løgnen om menneskemængden foran The Mall. Under et besøg ved CIA lød det, at menneskemængden fortsatte fra Trumps talerstol og helt ned til det karakteristisk The National Monument.

Også her kommer Trump til kort, da dronevideoer og oversigtsbilleder fra flere store amerikanske medier viser pinlige billeder af et halvtomt Washington.

Annonce:

Herunder en række tweets med billeder, som viser, at tribunerne på Pennsylvania Avenue var helt eller delvist tomme.

Her er det vicepræsident Mike Pence, som vinker til en tribune uden mennesker.

Og en video fra nyhedsstationen MSNBC af scenen på Pennsylvania Avenue.

De to ovenstående tweet er verificeret af USA største dagblad, USA Today.

3. Første gang man bruger måtter
Da Trumps folk endeligt begyndte at komme med forklaringer på, hvorfor de mange overbliksbilleder fra indsættelsesceremonien så halvtomme ud, lød det, at det var på grund af en række hvide måtter der var rullet ud på the National Mall.

Ifølge Sean Spicer var det første gang at disse måtter blev taget i brug, for at beskytte græsset.

Desværre for Spicer og co., passede denne forklaring heller ikke. Ved Obamas indsættelse i 2013 blev måtterne også brugt.

Billede taget i 2013 foran the National Mall. Her er arbejdet med at rulle måtter ud i gang. Foto: AP
Billede taget i 2013 foran the National Mall. Her er arbejdet med at rulle måtter ud i gang. Foto: AP
 

Annonce:

4. Flere rejste med tog
En anden forklaring, der skulle bakke argumentet om, at Trumps fest fredag var den mest velbesøgte i historien, var at flere rejste med undergrundsbanen i 2017 end ved Obamas indsættelse i 2013.

Heller ikke dette var rigtigt.

Ifølge Washington Metropolitan Area Transit Authority rejste 570.000 mennesker med tog fredag. På indsættelsesdagen i 2009 var det 1,1 millioner, mens det i 2013 var 780.000.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
A-kraft i baghaven - manges haver står klar
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: