Naiv eller kynisk narkohaj: Mor til fire dømt til døden

Chokeret australsk kvindes bønner fejet til side af appelret i Malaysia. Frifindelse ændret til dødsdom

Den dødsdømte australske kvinde, Maria Exposto, fotograferet et halvt år før den chokerende dødsdom i hendes narkosag. Foto: AP/Sadiq Asyraf.
Den dødsdømte australske kvinde, Maria Exposto, fotograferet et halvt år før den chokerende dødsdom i hendes narkosag. Foto: AP/Sadiq Asyraf.

'Chokeret men rolig'.

Det var forsvarerens spontane beskrivelse af den australske kvinde, Maria Exposto, da hun op til weekenden måtte sluge en overraskende dødsdom for narkotika-smugling ved en appel-domstol i den malaysiske by Sepang.

Det skete ifølge CBS og BBC et halvt år efter at en distriktsret i Malaysia havde frifundet den 54-årige bedstemor og mor til fire voksne børn.

Den danske eventyrer Peter Brinkholt blevi eftermiddag idømt 14 års fængsel i en overførsels-dom for at have transporteret 349 kilo kokain i Det Caribiske Hav i 2013. Foto: Rasmus Flindt Pedersen. Krimi Peter raser over narkodom: Jeg kommer til at dø

Hun blev efter den dom og tre års varetægtsfængsling udelukkende forhindret i at forlade det asiatiske land, fordi hendes opholdstilladelse ikke længere var gyldig.

Nu kan hun i stedet se frem til at blive henrettet ved hængning efter mange års ophold på en af landets berygtede dødsgange. I Malaysia er der ikke tradition for at benåde narkosmuglere.

Overtrumfet af kærlighed
Maria Exposto blev arresteret i Kuala Lumpurs internationale lufthavn i december 2015.

Skjult i hendes bagage fandt tolderne ved den obligatoriske sikkerheds-scanning 1,5 kilo af det krystaliserede stof metamfetamin.

Kvinden var netop ankommet med fly fra Shanghai. Hun har hele vejen igennem fastholdt, at hun ikke kendte til stoffernes eksistens. Hendes nedtur har udspring i, at hun efter en online-romance var mødtes med en amerikaner i Kina.

Så glad var Maria Exposto efter sin frifindelse i byretten i december 2017. Nu er hun blev dømt til døden ved en appel-domstol i Malaysia. Foto: AP/Sadiq Asyraf.
Så glad var Maria Exposto efter sin frifindelse i byretten i december 2017. Nu er hun blev dømt til døden ved en appel-domstol i Malaysia. Foto: AP/Sadiq Asyraf.
 

Kæresten bad hende angiveligt om at eskortere to kufferter med tøj til Sidney. I byretten kaldte dommeren Maria Exposto 'naiv' og betonede, at hendes 'kærlighed havde overtrumfet alting'.

Retten gav derfor sidste år australieren medhold i, at hun ikke anede, at der var metamfetamin i kufferterne, og endte med at frikende hende.

Den dom skyndte anklagemyndigheden sig at anke, og det rammer nu Maria Exposto som et fatalt tilbageslag.

Officiel støtte til den dømte
Dødsdommen er anket til den øverste appel-domstol i Kuala Lumpur, så håbet er ikke helt ude for Maria Exposto.

Malaysia har en af verdens strengeste narko-lovgivninger. Folk, der findes skyldige i at have fragtet mere end 50 gram ulovlige stoffer, risikerer fængsel på livstid eller dødsstraffe.

Samfund Langtidsfangen Anker: Jeg vil ud nu eller have en hurtig død

Australiens udenrigsminister Julia Bishop har i en officiel erklæring forklaret, at landet er 'modstander af dødsstraf under alle omstændigheder og for alle'.

Malaysia har tidligere flere gange eksekveret dødsdomme over australiere.

Det skete senest i 1993, da bartenderen Michael Denis McAuliffe blev henrettet ved hængning. Han blev fundet skyldig i at have transporteret 141.89 gram heroin.

62 kommentarer
Vis kommentarer