Nancy river Trumps tale itu

Det hadefulde forhold mellem Donald Trump og Nancy Pelosi brød ud i lys lue under præsidentens årlige tale til nationen

Se sekunderne efter talen her. Video: Reuters

Det skortede på ingen måde med selvros, da USAs præsident Donald Trump natten til onsdag holdt den årlige State of the Union-tale til nationen. Til sidst blev  Nancy Pelosi så træt af det hele, at hun rev en kopi af talen itu, mens kameraerne rullede.

- Det var det mest høflige at gøre, når man tager alternativerne i betragtning, sagde Pelosi efter talen - ifølge NBC. Pelosi betegnede også talen som et 'manifest af usandheder'.

Donald Trump brugte ikke overraskende store dele af sin State of the Union-tale til at fremhæve sine sejre og promovere sin politik.

Til klapsalver fremhævede Trump, at den amerikanske økonomi har det godt, mens han i første del af talen ikke nævnte rigsretssagen, som står til at blive afsluttet onsdag aften dansk tid.

Comeback
- For tre år siden begyndte vi det store amerikanske comeback. I aften står jeg foran jer for at dele de fantastiske resultater med jer, siger Trump.

Præsidenten mener, at det går godt med økonomien, og at respekten omkring USA er genoprettet.

Han fortalte, at arbejdsløsheden på en række områder er historisk lav.

- Nationens tilstand er bedre end nogensinde før, siger han.

Foto: Mark Wilson/AFP
Foto: Mark Wilson/AFP
 

Nancy Pelosi, den demokratiske formand for Repræsentanternes Hus har fortalt, at hun ikke har talt med præsidenten siden oktober.

Da Trump ankom til talerstolen i Kongressen, rakte hun hånden ud til ham, hvilket præsidenten ignorerede eller ikke bemærkede.

Det kølige forhold mellem Trump og Demokraterne understreges i talen også af, at præsidenten langer ud efter tidligere tiders politik.

- Hvis vi ikke havde tilbagerullet tidligere administrationers fejlslagne økonomiske politikker, ville verden ikke være vidne til den her store økonomiske succes, siger Donald Trump.

Sammenstødet mellem Trump og Pelosi er angiveligt ikke det første af slagsen.

Da Trump og Pelosi sidst mødtes i Det Hvide Hus den 16. oktober, drøftede de præsidentens beslutning om at trække amerikanske soldater ud af det nordlige Syrien.

Demokraterne har ifølge netavisen The Hill sagt, at Trump kaldte Pelosi en "tredjerangs"-politiker, og så forlod den demokratiske delegation Det Ovale Værelse.

Trump-lejren har sagt, at det ikke passer, men efter udvandringen sagde Pelosi, at Trump havde en "alvorlig nedsmeltning".

Præsidentens pointer

I sin tale til nationen, hvor Donald Trump ikke nævnte rigsretssagen en eneste gang, kom præsidenten vidt omkring.

Her er nogle af de vigtigste pointer fra talen, der blev holdt natten til onsdag dansk tid og blev præget af det kolde forhold mellem Demokraterne og republikanske Trump.

* Om den amerikanske økonomi og nationens tilstand:

- USA's fjender er på flugt, og USA's formue er på vej op. Årene med økonomisk forfald er ovre. Nationens tilstand er bedre end nogensinde før.

- Vi har fået tilintetgjort den amerikanske tilbagegangsmentalitet, og vi har afvist at indskrænke USA's skæbne.

- Hvis vi ikke havde tilbagerullet tidligere administrationers fejlslagne økonomiske politikker, ville verden ikke være vidne til den her store økonomiske succes.

- I modsætning til så mange, der har været her før mig, så har jeg holdt mine løfter.

* Om sundhedssystemet og socialisme:

- Socialisme ødelægger nationer, men husk at frihed forener ånden.

- Vi vil aldrig tillade, at det amerikanske sundhedssystem bliver ødelagt af socialisme.

* Om Venezuela (Det Hvide Hus havde inviteret den venezuelanske oppositionsleder, Juan Guaidó, til at se Trumps tale i Kongressen, red.):

- I aften er den sande og legitime venezuelanske præsident med os, Juan Guaidó.

- Maduro (Nicolas Maduro, siddende præsident, red.) er en illegitim leder, en tyran, der er brutal over for sit folk. Men Maduros tyranniske greb om magten vil blive ødelagt og smadret.

* Om drabet på den iranske general Soleimani og forholdet til Iran:

- Vores besked til terroristerne er klar: I vil aldrig kunne undslippe amerikansk retfærdighed. Hvis I angriber vores borgere, giver I afkald på jeres liv.

- På grund af vores stærke sanktioner går det meget dårligt for den iranske økonomi. Vi kan hjælpe dem med at komme på rette spor igen meget hurtigt, men måske er de for stolte eller dumme til at bede om den hjælp.

* Om amerikanske soldater i Afghanistan:

- Jeg ønsker ikke at dræbe hundredtusinder af mennesker i Afghanistan, mange af dem fuldstændig uskyldige. Det er ikke vores rolle at være en politimyndighed, der tjener andre nationer. Det her er krigere, og de kæmper enten for at vinde eller ikke at kæmpe overhovedet.

- Vi arbejder på endeligt at afslutte USA's længste krig og at bringe vores tropper hjem igen.