Nannas søn døde i 2010: Nu spørger sygehus, hvordan han har det

Lille Gustav var dødfødt, men Holbæk Sygehus vil alligevel have moderen til at udfylde et skema om, hvordan drengen har det i dag

Nanna Keinicke står her med det lille stykke papir med print af lille Gustavs ene fod og hånd. Foto: Per Rasmussen
Nanna Keinicke står her med det lille stykke papir med print af lille Gustavs ene fod og hånd. Foto: Per Rasmussen

- Jeg troede egentlig, jeg var kommet over det, men det er jeg så ikke alligevel.

Sådan siger Nanna Keinicke fra Nørre Alslev på Falster til Ekstra Bladet, efter Holbæk Sygehus har sendt hende et spørgeskema, der ønsker svar på en masse detaljer om Nannas søn Gustav.

- Jeg ved bare af naturlige årsager ikke, hvordan han har det, for han kom dødfødt til verden i oktober 2010, siger Nanna Keinicke.

Har dit barn allergi?
Skemaet er udsendt til alle forældre, der har fået et barn i årene 2006-2012 på Holbæk Sygehus. Man ønsker blandt andet svar på, hvor meget barnet vejede i hvert leveår indtil nu, hvornår det sagde sine første ord, og hvor mange gange om ugen barnet får fastfood.

- Min mand kom ind med brevet og spurgte, hvad svangerskabsambulatoriet ville mig. Da jeg åbnede det, kom det hele tilbage. Nu var jeg ellers lige sluppet af med flashbacks, siger Nanna Keinicke.

Gustav var Nannas første barn. Alt var forløbet godt, men midt i den syvende svangerskabsmåned gik vandet. Nanna tænkte, at det da var lidt tidligt, men at det godt kunne ende lykkeligt alligevel.

- Nu ser jeg bare jordemoderen for mig igen, hvor hun efter en undersøgelse siger: 'Jeg er ked af at sige det, men dit barn er dødt'. Det var hårdt - jeg skulle også føde naturligt alligevel, siger Nanna Keinicke.

Overlæge: Dybt beklageligt
Nanna Keinicke har valgt at fortælle sin historie til Ekstra Bladet, fordi hun håber, at det kan stoppe fremtidige eksempler på det samme.

- Jeg har igennem hele forløbet klaret sorgen alene, og jeg troede, at jeg var kommet videre. Det kan jeg dog mærke nu, at jeg ikke er. Jeg føler mig svigtet, men jeg ønsker alligevel ikke at banke nogen fra sygehuset i hovedet. Andre skal bare ikke igennem det samme, synes jeg, siger Nanna Keinicke.

Holbæk Sygehus beklager da også, at det har kunnet lade sig gøre. Især taget i betragtning, at Nannas søn ikke fik noget cpr-nummer og dødsattesten blev udfyldt, som den skulle.

- Det er meget uheldigt, at det her er sket, og jeg beklager dybt. Det burde ganske enkelt ikke være sket, skriver Overlæge og forskningsleder ved børneafdelingen i Holbæk, Jens-Christian Holm, til Ekstra Bladet i en mail.

Jens-Christian Holm forklarer, at han fremover vil gøre alt for, at lignende episoder ikke gentager sig.

- Jeg undskylder mange gange over for den ubehagelige og måske endda traumatiske oplevelse, som forældrene har oplevet, ved at der bliver rusket op i deres tidligere tragedie ved udsendelsen af spørgeskemaet, skriver Overlæge Jens-Christian Holm, der sammen med to andre står som afsender på undersøgelsen.

Artiklen fortsætter under billedet:

Spørgeskemaet ville blandt andet have svar på, om drengen har allergi, tager medicin, eller om det blev ammet som baby. Foto: Per Rasmussen
Spørgeskemaet ville blandt andet have svar på, om drengen har allergi, tager medicin, eller om det blev ammet som baby. Foto: Per Rasmussen

Har fået en søn siden
Da Nanna Keinicke i oktober 2010 blev udskrevet fra fødselsafdelingen igen, fik hun en folder i hånden, der handlede om at tackle sorgen.

- Siden har jeg stået alene med det sammen med min mand, siger Nanna Keinicke.

Hun bad i 2010 om at få en obduktion af drengen, så hun kunne få svar på, hvad der var gået galt.

- Men et eller andet sted i processen er papirerne blevet væk, så jeg fandt desværre aldrig ud af det. I stedet har jeg forsøgt at acceptere, at dødsårsagen stod hen i det uvisse, og det har været svært, siger Nanna Keinicke.

Efter flere overvejelser blev Nanna gravid og fødte en søn i 2013.

- Jeg var en masse undersøgelser igennem, og nu er han tre år og sund og rask, siger Nanna Keinicke.

I april fortalte Ekstra Bladet om et andet par, som efter 19 år stadig modtog skattebreve til deres afdøde søn. Den historie kan du læse her.

47 kommentarer
Vis kommentarer