Annonce:
Annonce:

Narkorapport: Flere unge i Danmark prøver cannabis

Flere danske unge ryger hash, viser ny rapport. I andre EU-lande bliver de unges hashforbrug mindre

Annonce:
Følg Samfund

Mens færre unge ryger hash i lande som Spanien, Tyskland og Storbritannien, går det den anden vej i Danmark. De seneste år har flere unge danskere prøvet rusmidlet, der udvindes af hampeplanten.

Det viser en ny rapport fra EU’s narkoagentur, EMCDDA, som torsdag præsenteres i agenturets hovedsæde i Lissabon.

- Vi kender ikke den præcise årsag til, at forbruget af cannabis vokser blandt de unge i nogle lande, mens det falder andre steder. Det er meget komplekst, siger Julian Vicente, leder EMCDDA’s afdeling for epidemiologi, til Ritzau.

- Det hænger både sammen med, hvor tilgængeligt stoffet er i de enkelte lande, prisen, moden, og i hvor høj grad de unge opfatter det som sundhedsskadeligt og risikabelt, siger han.

Annonce:

I 2009 var det omkring hver ottende af de danske unge, der havde prøvet hash eller marihuana inden for et år. I 2013 havde hver sjette af de unge inden for 12 måneder prøvet cannabis, som de to stoffer også kaldes.

- Medierne spiller også en rolle. Medierne har ikke ligefrem promoveret cannabis, men har dog i nogle lande formidlet en ret tolerant holdning til det, siger Julian Vicente.

I Storbritannien er der i dag markant færre unge hashrygere end for ti år siden. Her har medierne for nogle år siden sat fokus på, at cannabis kan udløse skizofreni, og det, mener Julian Vicente, kan have afskrækket de britiske unge.

Danskerne ligger i forvejen højt sammenlignet med andre europæere og er kun overgået af franskmændene, når det handler om, hvor mange der har røget hash.

Flere end hver tredje voksne dansker har opsøgt hashrusen mindst én gang, mens det for EU-borgerne i gennemsnit gælder lidt færre end hver fjerde.

Annonce:

Der er ingen tvivl om, at cannabis stadig er det mest brugte ulovlige stof i Europa, og stadig flere europæere kommer i behandling for hashmisbrug, fastslår rapporten fra EMCDDA.

- Det skyldes dels, at der er flere, der har behov for behandling, men det kan også hænge sammen med, at behandlingen er blevet lettere tilgængelig, siger Julian Vicente.

Han forklarer, at behandling mod afhængighed tidligere fokuserede mest på heroinmisbrugere. Dem er der i dag færre af, og det giver mere plads til de hashafhængige på stofklinikkerne.

Det er hovedsageligt kognitiv terapi og motivationssamtaler, der bruges til at behandle personer, der er afhængige af hash og cannabis i øvrigt.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun vil død og pine med i en regering
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: