Nasa: 99,9 procent sandsynlighed for kæmpe jordskælv i Los Angeles

Nasa føler sig meget sikre på, at Los Angeles vil blive ramt af et massivt jordskælv i den nærmere fremtid

Politimanden Clarence Wayne Dean omkom, da et jordskælv i 1994 ramte Los Angeles med en styrke på 6,7 og fik flere motorvejsbroer til at kollapse. (Foto: AP)
Politimanden Clarence Wayne Dean omkom, da et jordskælv i 1994 ramte Los Angeles med en styrke på 6,7 og fik flere motorvejsbroer til at kollapse. (Foto: AP)

99,9 procent. Så stor er sandsynligheden for, at et jordskælv på 5,0 eller mere vil ramme Los Angeles, Californien, inden for de næste tre år.

Det skriver den amerikanske rumfartsorganisation Nasa i en rapport, som netop er offentliggjort.

Mens Nasa vurderer, at et jordskælv på mindst 5,0 er ekstremt sandsynlig inden april 2018, er risikoen for et jordskælv på mindst 6,0 ifølge forskerne 'kun' på 35 procent.

Ifølge rapporten er det til gengæld usandsynligt, at et jordskælv på mere end 6,3 rammer Los Angeles-området inden for de næste tre år.

Nasa-forsker Andrea Donnellan understreger, at rapporten ikke skal ses som en profeti.

- Det er en statistisk sandsynlighed, som vi har regnet os frem til, siger hun ifølge Associated Press.

16 mennesker omkom
Nasa har i undersøgelsen benyttet gps-udstyr og luftbåren radar til at måle omfanget af skader efter et jordskælv på 5,1 på richter-skalaen, der ramte Los Angeles i marts 2014.

Skaderne omfattende dengang flækkede vandrør og ødelagt asfalt på vejbanerne. Skælvet i 2014 forårsagede skader for 12 millioner dollar (90 millioner kroner). Ingen mistede livet.

Til sammenligning forårsagede et jordskælv på 6,7 i Los Angeles-bydelen Northridge i 1994 skader for 25 milliarder dollar (165 milliarder kroner). Det kraftigere skælv betød blandt andet, at motorveje og ejendomme kollapsede, mens 16 mennesker omkom og 9000 kom til skade.

Et boligkompleks styrtede sammen under de massive rystelser i 1994. (Foto: AP)
Et boligkompleks styrtede sammen under de massive rystelser i 1994. (Foto: AP)

Richter-skalaen

Richter-skalaen bliver brugt til at måle styrken af jordskælv. Skalaen måler vibrationernes styrke for at bestemme, hvor kraftigt jordskælvet er.

Richter-skalaen er logaritmisk, hvilket betyder, at rystelsen er 10 gange så stor, hver gang man går et trin op ad skalaen. Der er altså markant forskel i styrken på et jordskælv på 5,0 og et på 6,0.

I de seneste 100 år er over en million mennesker omkommet ved jordskælv. Mellem 1906 og 2005 har der været 13 jordskælv i størrelsesordenen 8,5 til 9,5 på Richterskalaen.

I 2011 blev et jordskælv ud for Japans kyst målt til 8,9 og hører dermed til blandt de kraftigste skælv nogensinde. Flere end 20.000 mennesker omkom.

Sår tvivl om tallene
USA's jordskælvscenter, USGS, sår imidlertid tvivl om beregningerne og siger, at centeret ikke accepterer en sandsynlighed på mere end 85 procent for et 5,0 jordskælv i Los Angeles.

Andre myndigheder har ved hjælp af avancerede computermodeller nået sig frem til lignende beregninger.

Senest har Uniform California Earthquake Rupture Forecast konkluderet at det sydlige Californien har en sandsynlighed på 93 procent for et jordskælv på 6,3 eller mere inden for de næste 30 år.

28 kommentarer
Vis kommentarer