Nationalbankdirektør vil opruste over for it-kriminelle

Truslen mod den finansielle sektor fra hackere stiger, siger nationalbankdirektør Lars Rohde til Politiken

En bølge af netsvindel er det seneste halve år skyllet ind over danske banker, skriver Politiken.

Svindlen sker i form af eksempelvis indbrudsforsøg i netbanker og falske mails og sms'er, der lokker kunderne til at udlevere oplysninger, der kan misbruges.

På kort tid er it-kriminalitet blevet så udbredt og avanceret, at den finansielle sektor nu frygter hackerangreb, der i værste fald kan sætte Danmark i stå.

Det kan ske ved at lamme for eksempel betalingssystemer, pensionsopsparinger, tinglysning og handel med aktier.

- Den finansielle stabilitet i Danmark kan blive truet, hvis en større del af infrastrukturen bryder ned i længere tid, og data bliver ødelagt eller forvansket, siger nationalbankdirektør Lars Rohde over for Politiken.

- Det er nødvendigt for den finansielle sektor at opruste, for truslen bliver mere og mere sofistikeret, fortsætter han.

Derfor har Nationalbanken taget initiativ til et nyt samarbejde mellem myndigheder og alle parter i den finansielle sektor.

Målsætningen præsenteres mandag.

Den indeholder blandt andet, at danske banker og deres it-systemer skal være blandt Europas sikreste i 2020.

Lars Rohde kalder det for 'en slags våbenkapløb' mellem finansielle virksomheder og myndigheder på den ene side og hackere på den anden side.

Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste bekræfter, at risikoen for cyberangreb herhjemme er så høj, som den kan blive.

Thomas Lund-Sørensen, der er direktør for Center for Cybersikkerhed, bifalder, at den finansielle sektor tager den stigende trussel fra it-kriminelle alvorligt.

- Det er en udvikling, vi som digitaliseret samfund bliver nødt til at acceptere og forholde os til. Bankerne konkurrerer normalt mod hinanden, men her har de en fælles udfordring: Hvis én virksomhed bliver angrebet, rammer det tilliden til hele branchen, siger Thomas Lund-Sørensen til Politiken.

5 kommentarer
Vis kommentarer