Nationalbanken advarer mod ny boligboble

Danmark risikerer at blive ramt at ny boligboble, advarer Nationalbanken og anbefaler boligbeskatning som løsning

I kølvandet på flere økonomer går Nationalbanken nu også ud og advarer mod en kommende boligboble som konsekvens af de stigende boligpriser og de lave renter.

Det sker i Nationalbankens redegørelse for 1. kvartal 2015.

Banken peger på boligbeskatningen som et af de værktøjer, der kan være med til at modvirke en for kraftig stigning i boligpriserne - hvis den altså vel at mærke indrettes anderledes end i dag.

- Når beskatningen følger med priserne, så prisstigninger giver højere skat, og faldende priser giver lavere skat, er skatten med til at stabilisere priserne, forklarer banken og tilføjer, at siden 2002 har man politisk valgt, at ejendomsværdibeskatningen er frosset fast, og at der er grænser for, hvor hurtigt grundskylden kan stige.

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) vil ikke forholde sig til, om boligbeskatning kan være en mulighed for at undgå en ny prisboble på boligmarkedet. Men han skriver i en mail til Ritzau, at han er meget optaget af problemstillingen.

- Netop derfor er der allerede taget forskellige initiativer. Det gælder eksempelvis kravet om, at køberne skal have mindst fem procent i udbetaling, som vil blive skrevet ind i god-skik bekendtgørelsen, samt tilsynsdiamantens fokus på udlånsvæksten, siger Henrik Sass Larsen i den skriftlige kommentar.

Tilsynsdiamanten skal begrænse realkreditinstitutternes risiko.

Ministeren opfordrer pengeinstitutterne til at tage deres del af ansvaret for, at Danmark ikke får en ny boligboble.

- Jeg forventer også, at finanssektoren selv har fokus på, at boligmarkedet ikke koger over. Det er i ingens interesse at gentagne nullernes fejl, siger han.

I redegørelsen skønner Nationalbanken yderligere fremgang i væksten i år. Derfor er den skønnede stigning i BNP hævet med 0,3 procentpoint i forhold til prognosen fra december.

Således tror nationalbankdirektør Lars Rohde, at væksten i BNP bliver på 2,0 procent i år.

Den øgede optimisme begrundes med det meget lave renteniveau, faldet i olieprisen og svækkelsen af kronen.

7 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere