Nationalbanken bruger rekordbeløb i forsvar af kronen

Danmarks valutareserve steg med 172,9 milliarder kroner i februar til det højeste niveau nogensinde

Nationalbanken (Foto: Colourbox)
Nationalbanken (Foto: Colourbox)

Historisk mange milliarder blev kastet ind i forsvaret af den danske krone i februar. Valutareserven i Nationalbanken steg med hidtil usete 172,9 milliarder kroner til 737,1 milliarder kroner.

Det meddeler Nationalbanken efter en endnu måned, hvor centralbanken har haft travlt med at forsvare kursen mod valutaindstrømning fra udlandet ved at sælge kroner og købe udenlandsk valuta.

Beløbet er rekordstort, siger chefanalytiker i Nykredit Tore Stramer.

- Det er den største månedlige stigning registreret nogensinde. Dertil kommer, at valutareserven målt i såvel kroner og øre som i forhold til BNP aldrig har været større end nu, skriver Tore Stramer i en kommentar.

Ud af de 172,9 milliarder kroner var de 168,7 milliarder kroner det beløb, som Nationalbanken har solgt kroner for. De øvrige godt fire milliarder kroner dækker blandt andet over renteindtægter på valutareserven.

Nationalbanken meddeler samtidig, at banken ikke har interveneret i markedet i den sidste del af februar.

- I slutningen af februar var der indikationer på, at Nationalbanken havde vundet første vigtige skridt i kronekrigen, skriver cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig fra Realkredit Danmark i en kommentar.

- I hvert fald blev den danske krone svækket, og de finansielle markeder begyndte at spekulere i, at der måske kunne komme selvstændige renteforhøjelser fra Nationalbanken i løbet af det kommende års tid, skriver han.

Den hidtidige rekord i valutareserven var stigningen på 106,6 milliarder kroner i januar til 564,1 milliarder kroner, da presset på kronen startede.

Valutareserven består af fremmed valuta - primært euro - og den vil således stige, når Nationalbanken sælger kroner, og tilsvarende falde, når Nationalbanken køber kroner.

Valutareserven består ikke kun af kontanter, men også udenlandske værdipapirer og bankindskud, som kan sælges eller belånes efter behov.

Også Nationalbankens guldbeholdning på 67 tons guld indgår i valutareserven.

11 kommentarer
Vis kommentarer