Nationalbanken fastholder positivt syn på dansk økonomi

Der ventes en vækst på to procent i år ifølge ny kvartalsoversigt, som er identisk med tidligere forventninger

Man skal have fat i luppen, hvis man skal få øje på ændringerne i Nationalbankens syn på dansk økonomi i den kvartalsoversigt, som banken mandag offentliggør.

Nationalbanken ser fortsat positivt på dansk økonomi og venter en vækst på to procent i år, 2,1 procent næste år og 1,8 procent i 2017, hvilket er helt identisk med de forventninger, som den danske centralbank havde i den forrige opdatering.

Det skriver Ritzau Finans.

- Fremgangen er bredt funderet, men ventes især drevet af øget eksport, privat forbrug og erhvervsinvesteringer. Også udviklingen i ledighed og beskæftigelse tegner et billede af en økonomi i fremgang, skriver banken i kvartalsoversigten.

På arbejdsmarkedet venter Nationalbanken, at antallet af ledige vil være 122.000 personer i 2015, hvilket vil falde med 10.000 næste år, mens ledigheden i 2017 vil være nede på 105.000 personer. Der er små ændringer i forhold til seneste prognose.

Nationalbanken gør dog opmærksom på, at der kan komme mangel på arbejdskraft herhjemme, hvis væksten kommer op i et højere gear, end bankens prognoser peger på.

- Hvis fremgangen bliver stærkere end skønnet i prognosen, kan der hurtigt blive udbredt mangel på arbejdskraft med risiko for overophedning til følge.

- Det er derfor vigtigt, at allerede vedtagne arbejdsmarkedsreformer ikke rulles tilbage, og at fokus fastholdes på reformer, der kan øge arbejdsstyrken, skriver Nationalbanken.

Personerne på arbejdsmarkedet kan forvente stigninger i timelønningerne på 2-2,8 procent om året i de kommende tre år, vurderer Nationalbanken.

Lønstigningerne vil samtidig være lig med en forbedret købekraft, da inflationen ventes at stige 0,5 procent i år 1,8 procent næste og 1,9 procent i 2017.

De ekstra lønkroner vil kunne ses i det samlede privatforbrug, der ventes at stige med 2,2 procent om året de kommende år.

3 kommentarer
Vis kommentarer