Nationalbanken: Her er de tre coronascenarier

I en spritny analyse har Nationalbanken stillet tre scenarier op for, hvordan økonomien kan udvikle sig i Danmark i forhold til coranakrisen

Coronavirussen har haft stor betydning for økonomien. Ledigheden er steget, forbruget er faldet, og økonomien har skullet stimuleres. Forstå effekterne her. Foto: Marie Ravn, Ritzau Scanpix. Grafik: Mikkel Lund. Animation: Emma Svendsen
Følg Samfund

I september 2019 - før nogen anede noget som helst om covid-19 - forventede Nationalbanken, at Danmarks bnp ville stige med 1,5 procent i 2020.

Men efter coronavirussens øjeblikkelige nedlukning af Danmark vurderer Nationalbanken nu i en spritny og dyster analyse, at væksten i landet kan falde med mellem tre og ti procent.

I analysen har man opstillet tre scenarier, som viser, hvor hårdt den økonomiske aktivitet kan blive ramt.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Nationalbankdirektør Lars Rohde. Foto: Rune Aarestrup Pedersen/Ritzau Scanpix
Nationalbankdirektør Lars Rohde. Foto: Rune Aarestrup Pedersen/Ritzau Scanpix

Mens væksten i det 'milde scenarie' kun falder med tre procent, så falder den med hele ti procent i det 'hårde scenarie'. I midten af dem står det 'centrale scenarie' med fem procent.

Ekstra Bladet gennemgår herunder på baggrund af analysen de forskellige scenarier. Nationalbanken understreger dog, at der er 'exceptionelt stor usikkerhed forbundet med disse scenarier'.

Det milde scenarie - fald på tre procent

Her sker der en hurtig genopretning i både Danmark og udlandet, f.eks. som følge af at der hurtigt udvikles en vaccine eller en effektiv behandling. Produktionsgabet, der er forskellen mellem den faktiske og potentielle produktivitet i samfundet, lukkes i løbet af 2021.

Helt konkret antager man i dette scenarie, at de restriktive foranstaltninger, som aktuelt er iværksat i Danmark, opretholdes indtil efter påske, hvilket også er, hvad regeringen har meldt ud. Derefter lempes de delvist frem til juni, hvorefter man overgår til de lidt restriktive foranstaltninger frem til slutningen af oktober.

Det centrale scenarie - fald på fem procent

Efterhånden som udbruddet kommer under kontrol, og bekymringerne om smitte mindskes, sker der en gradvis genopretning først i Danmark og senere i udlandet. I slutningen af 2021 vurderes produktionsgabet fortsat at være negativt. Det er primært grundet en svag efterspørgsel i udlandet.

I dette scenarie antager man også, at de nuværende restriktive foranstaltninger opretholdes indtil efter påske, som også regeringen aktuelt har meldt ud. Derefter lempes de delvist frem til september, hvorefter man overgår til de lidt restriktive foranstaltninger året ud.

Det hårde scenarie - fald på ti procent

I det værste af de tre scenarier trækker genopretningen ud. Det kan f.eks. skyldes, hvis udbruddet blusser kraftigt op i slutningen af 2020, hvis adfærdsændringer viser sig at være længerevarende eller måske vigtigst af alt, hvis nedgangen i udlandet bliver langvarig og dyb. I dette tilfælde vil der i slutningen af 2021 fortsat være et betydeligt negativt produktionsgab, og vi vil derfor stadig her være langt fra at udnytte potentialet.

I det hårde scenarie antages det, at de nuværende restriktive foranstaltninger opretholdes helt indtil udgangen af juni. Derefter lempes de delvist frem til udgangen af året.

Mest realistisk
Ekstra Bladet har ved en netop overstået telekonference spurgt Nationalbankdirektør Lars Rohde ind til, hvor realistiske de tre scenarier er.

Her ønskede han ikke udpege det scenarie, som han tror mest på.

- På nuværende tidspunkt skal man være meget forsigtig med at udelukke noget som helst (at det kan blive værre end det hårde scenarie, red.), men jeg vil også understrege, at det jo også kan gå godt.

- Det her er tre, synes vi selv, nogenlunde ædruelige fremskrivninger af, hvordan det kan gå afhængig af både den sundhedsmæssige udvikling, men også reaktionerne herpå.

- Så derfor kan man sige, at hvis man begynder - og det er der jo politiske signaler om - en vis åbning her efter påske, så ligger vi måske i den øvre ende i scenarie 1-2, hvorimod hvis nedlukningen varer meget længe og er meget bastant, så kan vi risikere, at det snarere er 2-3, som vi skal kigge på, svarede Lars Rohde.

 

Tre typer af foranstaltninger

I deres analyse skelner Nationalbanken mellem tre former for foranstaltninger.

  • 'Restriktive foranstaltninger: Aktuelle foranstaltninger, som er iværksat i Danmark og udlandet. Store dele af økonomien er lukket helt ned. Minimal rejseaktivitet. Stort fald i udenlandsk efterspørgsel.'
     
  • 'Mindre restriktive foranstaltninger: Gradvis lempelse af en del af foranstaltningerne i Danmark, dvs. store dele af økonomien er påvirket, men ikke nødvendigvis helt lukket. Foranstaltningerne rundt om i verden (USA, England og andre lande) lempes med en forsinkelse - ligesom flere lande vil være ramt af følgevirkninger.'
     
  • 'Lidt restriktive foranstaltninger: Omtrent tilbagevenden til normale tilstande i Danmark og udlandet. Det kunne f.eks. ske, hvis der hurtigt udvikles en effektiv vaccine eller behandling.'

Kilde: Nationalbanken

 

Grafikken viser de forskellige scenarier i forhold til graden af foranstaltninger sammenholdt med kalenderåret.

Grafik: Nationalbanken
Grafik: Nationalbanken

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Støjberg er dansk politiks nye protest-dronning

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind