Annonce:
Annonce:

Nato indkalder til ekstraordinært møde om Ukraine-situation

Udenrigsministre i Nato holder fredag møde om Ukraine, som oplever militært pres fra Rusland

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, vil fredag lede et ekstraordinært mod med Natos udenrigsministre. Foto: John Thys/Ritzau Scanpix
Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, vil fredag lede et ekstraordinært mod med Natos udenrigsministre. Foto: John Thys/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Samfund

Nato har tirsdag hasteindkaldt udenrigsministre i forsvarsalliancen til et ekstraordinært møde om situationen i Ukraine.

Det oplyser Nato i en pressemeddelelse ifølge det norske nyhedsbureau NTB.

Mødet begynder fredag klokken 14. Det vil blive ledet af Natos generalsekretær, norske Jens Stoltenberg.

Ministrene skal drøfte Ruslands militære opbygning ved grænsen til Ukraine. Derudover er bredere europæiske sikkerhedstemaer på programmet.

Klokken 16.15 fredag vil Jens Stoltenberg holde en pressekonference.

Udenrigsministrene vil på mødet blandt andet også kigge frem mod et møde i Nato-Rusland-rådet i næste uge. Det er et særligt råd, der blev oprettet i 2002 for også at involvere Rusland i nogle af samtalerne i Nato.

Annonce:

- Det her er en del af kontinuerlig koordinering mellem Nato-allierede om sikkerhed i Europa som følge af Ruslands militære optrapning i og nær Ukraine, siger en embedsmand fra Nato til NTB.

- Mødet er også en mulighed for at tale om andre aspekter i forhold til Rusland, herunder mødet i Nato-Rusland-rådet 12. januar, lyder det.

Ukraine oplever i øjeblikket militært pres fra nabolandet Rusland.

Der er opmarcheret titusindvis af russiske soldater ved Ukraines grænse. Flere vestlige lande frygter, at Rusland er ved at forberede en invasion.

Den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod, understreger, at situationen ved grænsen er alvorlig. Det sker i et tweet tirsdag.

- Rusland skal stoppe sit militære pres mod Ukraine og deeskalere øjeblikkeligt. Situationen er alvorlig.

- Nato er klar til konstruktiv dialog med Rusland, men vi vil ikke bringe fundamentale principper om europæisk sikkerhed i fare, skriver Kofod.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, talte torsdag i sidste uge med USA's præsident, Joe Biden. Her vendte de netop situationen i Ukraine.

Annonce:

Biden sagde blandt andet, at USA og dets allierede vil reagere 'resolut', hvis Rusland invaderer Ukraine. Forud for samtalen havde Biden også advaret om skærpede sanktioner mod Rusland i tilfælde af en invasion.

Det vil dog ikke være nogen god idé, svarede Putin.

- Det (sanktioner, red.) vil være en enorm fejltagelse, som kan føre til alvorlige - de mest alvorlige - konsekvenser. Vi håber ikke, at det vil ske, sagde Putin i telefonsamtalen ifølge en russisk talsmand.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Søren Pind er gået fra snøvsen
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: