Annonce:
Annonce:

Naturelsker i krig mod cyklister: - Jeg tør ikke lade mine børnebørn lege i skoven

Mountainbike-ryttere ødelægger naturen i fredet skovområde, mener beboer i området. Han har nu fået Fredningsnævnet ind i sagen

Henning Olesen, 72, deler skoven i Lundby Bakker med et stort antal mountainbikeryttere. Og det er ikke i orden, da skoven er fredet, mener han. Foto: René Schütze
Henning Olesen, 72, deler skoven i Lundby Bakker med et stort antal mountainbikeryttere. Og det er ikke i orden, da skoven er fredet, mener han. Foto: René Schütze
Annonce:
Følg Samfund

Et tordenbrag lyder i det fjerne, og himlen åbner sig, men kun få regndråber trænger igennem bøgetræernes kroner og ned på den mountainbikerute i skovbunden, der nu tages op i Fredningsnævnet for Nordjylland.

På en bund af brune blade står Henning Olesen, 72, og peger op mod det cykelspor, han har kæmpet mod de seneste år. Hans øjne lyner næsten mere end de mørke skyer over os.

- Førhen kunne man sende sine børn ud i skoven. Det kan man ikke mere. Jeg tør ikke lade mine børnebørn lege i skoven. Der kan jo pludselig kan komme en sportscykelrytter drønende ned ad skrænten med 40-50 kilometer i timen, siger han.

- Det ødelægger naturen, siger Henning Olesen om mountainbikesporet i det fredede Lundby Bakker. Foto: René Schütze
- Det ødelægger naturen, siger Henning Olesen om mountainbikesporet i det fredede Lundby Bakker. Foto: René Schütze

Annonce:

Har ikke noget imod cyklister
Han har sammen med sin kone boet på en ejendom i skoven ved Lundby Bakker siden 2005. Området har været fredet i knap 60 år. Netop den fredede skov, var noget af det, der fik Henning til at falde for stedet.

- I en skov skal det foregå fredeligt og roligt. Folk kan jo sagtens løbe uden at løbe hinanden ned, siger han.

I takt med at mountainbikesporten er blevet mere populær, bruger flere cyklister de ruter i skoven, som Aalborg Kommune gav tilladelse til at lave i 2011.

Kommunen: Der er mange om pladsen

Stadsgartner i Aalborg Kommune, Kirsten Lund Andersen, oplever ikke, at der er mange konflikter mellem de forskellige brugere af kommunens naturområder.

Det er heller ikke hendes opfattelse i den konkrete sag om mountainbikesporet i Lundby Bakker, hvor hun dog tror, at en eventuel dispensation vil skabe klarhed.

- Hvad håber I på at få ud af den dispensation, som I har søgt hos Fredningsnævnet for Nordjylland?

- Vi håber, at det vil give gennemsigtighed og en form for forventningsafstemning, så det bliver lettere at forstå for borgere, brugere og forskellige interesseorganisationer, hvordan vi forvalter fællesskabets arealer. Det her er også et symptom på, at der er mange om pladsen, og der er rigtigt mange forskellige befolkningsgrupper, der ønsker at komme ud i naturen.

- Hvorfor søgte I ikke inden, der blev anlagt et spor?

- Hvis man kigger tilbage og ser, hvor mange der kørte på mountainbike, så var der nok ikke nogen, der havde gennemskuet, at det ville blive en så populær aktivitet. Engang var det for de få, men nu er det blevet en allemandssport. Man skal bare have fat i en cykel og lære at holde balancen nogenlunde, så er man i gang. Derfor er der simpelthen noget af det, vi ikke tænkte over, og andet har vi nok ikke været opmærksomme nok på, netop fordi vi ikke tænkte, det var så voldsom en aktivitet.

- Kan du forstå, hvis der er nogen, der synes det har taget overhånd med mountainbikeruterne i skoven?

- Ja, det kan jeg sagtens, for det er jo det der med, hvad det er for nogle interesser, man har. Dybest set er alle interesserede i, at vi kommer ud og nyder naturen, og så er der bare nogle forskellige præferencer for, hvordan vi gør det. Vores opgave er så at prøve at balancere det nogenlunde.

- Hvordan ser Lundby Krat ud i fremtiden, hvis det står til Aalborg Kommune?

- Ønskescenariet ville være, hvis arealet blev fordoblet nogle gange, så det bliver mere robust og kan rumme de fleste. I de her natur- og klimatider er det da et meget fromt ønske.

Modsat kommunen mener Henning bare ikke, at sådanne cykelspor i skovbunden hører hjemme i en fredet skov.

- Jeg har selv kørt på cykel i mange år, så det er ikke fordi, jeg har noget imod dem. Men vi skal passe på naturen og værne om den, og så nytter det jo ikke noget, at man går imod en fredning, forklarer han.

Ejer og tilsynsmyndighed
Henning har klaget til Aalborg Kommune, der er tilsynsmyndighed og derfor skal sikre, at vilkårene i fredningen fra 1960 bliver overholdt. Men som ejer af området, er det også kommunen, der i sin tid gav lov at at anlægge mountainbike-ruterne.

Annonce:

- Det er utroligt, at de bare tolker, hvad de vil i reglerne, når de også er tilsynsmyndighed. Det er et lovgivningsmæssigt problem, at de har begge roller. Det burde ikke kunne lade sig gøre i et retssamfund, siger han.

Nu har kommunen - på Hennings foranledning - inddraget Fredningsnævnet for Nordjylland i sagen.

Hvis kommunen ikke får den dispensation, de har søgt om, eller hvis sporene helt skal fjernes, frygter mountainbikerytterne, at det får store konsekvenser.

- Hvis ikke vi har de spor inde i skoven, vil mange køre på de stierne, men det vil unægteligt give nogle situationer med sammenstød og konflikter, siger Jan Lauritzen, der er formand for Motionscykelklubben Himmerland.

Formand for Motionscykelklubben Himmerland, Jan Lauritzen, bruger selv sporet i Lundby Bakker, når han kører mountainbike. Foto: Privatfoto
Formand for Motionscykelklubben Himmerland, Jan Lauritzen, bruger selv sporet i Lundby Bakker, når han kører mountainbike. Foto: Privatfoto
 

Før mountainbikeruterne i området blev anlagt, brugte både cyklister, folk til hest og hundeluftere de samme veje og stier, hvilket gav mange flere gnidninger naturelskerne imellem.

- Det fungerer langt bedre nu, men der er nogen, der mener, naturen kun kan bruges på én måde, og at cykler skal være strengt forbudt. Der appellerer vi i stedet til, at vi kan være der alle sammen, forklarer han.

Annonce:

Gode oplevelser i naturen
Motionscykelklubbens formand har svært ved at se det negative i, at et stigende antal cykelryttere bruger det fredede område.

- Selvfølgelig skal det ikke ske på bekostning af andre, men det er da kun godt, at der er mange, der kommer ud og får rørt sig og får nogle gode oplevelser i naturen, siger han.

Det argument giver 72-årige Henning Olesen dog ikke meget for.

- Det er ikke det, det drejer sig om. Det drejer sig derimod om, at kommunen skal forholde sig til loven, siger han.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Støjberg er bare på toppen
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: