Naturist-alarm til nøgen-forskrækkede: Vi indtager denne ø i weekenden

- Et opgør mod den totale kropsforskrækkelse, der plager danskerne i øjeblikket, siger medlem af Danske Naturister, som har været med til at planlægge arrangementet

- Et opgør mod den totale kropsforskrækkelse, siger øbo, der er medlem af Danske Naturister, og som deltager under weekendens arrangemenet. (Foto: Lars Krabbe)
- Et opgør mod den totale kropsforskrækkelse, siger øbo, der er medlem af Danske Naturister, og som deltager under weekendens arrangemenet. (Foto: Lars Krabbe)

Hvis man er blandt de knap 850 øboere på Orø i Isefjorden og er bange for nøgne mennesker, bør man tage væk fra øen i den kommende weekend.

Det fortæller datalog Per Eldon, der selv bor på øen, og som er medlem af foreningen Danske Naturister.

For 75 andre medlemmer af Danske Naturister, som har det til fælles, at de kan lide at være nøgne, har meldt deres ankomst til øen på fredag. Og så vil de indtil søndag deltage i en lang række aktiviteter lige fra øsafari over besøg i øens kirke og på Orø Bymuseum, ligesom den offentlige badestrand med det blå flag også vil blive anvendt flittigt.

- Det er afslappende at være nøgen og ikke behøver at bekymre sig om, hvad folk tænker. Arrangementet er lidt et forsøg på et opgør mod mod den totale kropsforskrækkelse, der plager danskerne i øjeblikket. Efterhånden skal børn i skolen bade i selvstændige badekabiner. Det er jo helt galt. Jeg tror, at det skyldes, at folk har den opfattelse, at ens krop ikke er god nok, som den er. Ser man os i weekenden, tror jeg, at man vil sige 'nåja, jeg er sikkert god nok, som jeg er, siger Per Eldon til Ekstra Bladet.

75 naturister kommer i den kommende weekend til Orø, hvor de har planlagt en lang række aktiviteter. Billedet er fra et tilsvarende arrangement i Kirke Hyllinge for et par år siden. (arkivfoto Ole Buntzen)
75 naturister kommer i den kommende weekend til Orø, hvor de har planlagt en lang række aktiviteter. Billedet er fra et tilsvarende arrangement i Kirke Hyllinge for et par år siden. (arkivfoto Ole Buntzen)

Rundvisning i kirke
Naturisterne indlogerer sig på Orø Camping. Den ligger lige ved den offentlige badestrand på øen. Lørdag er der planlagt en spadseretur på fire kilometer langs stranden efterfulgt af en fælles frokost i det fri. Senere går turen forbi øens kirke, by og museum. Og her tager sognepræst Kirsten Schmidt imod delegationen og viser dem kirken.

- Hvis de var kommet til gudstjeneste søndag, havde jeg nok forventet, at de var påklædt. Men for mig er det ligegyldigt, om de har tøj på eller ej. Det kan ikke forarge mig at se et nøgent menneske. Jeg kan tåle det. Det er det mest naturlige, der findes. Nøgenhed er vi som samfund frygteligt bange for, men jeg kan da huske, hvordan vi for 40 år siden kunne gå nøgne rundt allesammen, uden at nogen undrede sig. Og hverken kristendommen eller jødedommen forholder sig til nøgenhed, siger Kirsten Schmidt, som imidlertid anbefaler deltagerne til rundvisningen at have lidt tøj på.

- Kirken er jo kold at opholde sig i, forklarer hun.


Øsafari med børnefamilier
Ifølge den lokale sognepræst er alle øens beboere blevet varslet om naturisternes ankomst. Derfor er det muligt for dem, der er særlig pikerede over nøgenhed at holde sig væk.

- Kan man ikke tåle at se folk uden tøj på, så bør man holde sig inde, siger Kirsten Schmidt.

Naturisterne skal også på safari i en dyrepark på øen.

- Men det er ikke sådan, så vi tager små kikkerter med, siger Per Eldon og griner.

Ifølge Per Eldon er de 75 naturister lige så forskellige som os andre. Både børnefamilier og ældre mennesker af begge køn har meldt deres ankomst.

- Men der er nok en lille overvægt af personer over 50, siger Per Eldon til Ekstra Bladet.

Ikke for at provokere
I øvrigt understreger Per Eldon, at ingen af deltagerne har i sinde at provokere eller krænke nogen. Det handler alene om at være sammen om den fælles interesse og så at lære noget nyt.

- Foreningen handler om andet end nøgenhed. Det er også interesse for naturen og at have det rart. Den regel, som vi forsøger, som vi støtter os op ad, er, at det generelt er lovligt at gå på stranden uden tøj på. Der bryder vi ingen formelle regler. Det eneste spændende, vi gør, er at gå op i byen. Og der vil de fleste sikkert være pæne, nydelige og noble og iført tøj, siger Per Eldon til Ekstra Bladet.

Sognepræst Kirsten Schmidt er ligeglad.

- Hvis de nu havde samlet på frimærker, så var der ingen, der ville finde det interessant, at en forening kommer til Orø. Det er jo kun, fordi det er naturister, at medierne interesserer sig for det her, siger Kirsten Schmidt.

Kom bare tilbage
Det lokale erhvervsliv er også begejstret for naturisternes besøg, fortæller Sune Abelgren Nielsen, der er økonsulent i Holbæk Erhvervsforum.

- Vi vælger at se på besøget med positive briller. Vi har mange typer turister på øen i løbet af en sæson, men det er første gang, at vi får besøg af naturister, siger Sune Abelgren Nielsen.

Hvad nu hvis naturisterne forelsker sig i øen og kommer tilbage hvert år?

- Set fra min stol vil det kun være positivt. Det kan bidrage med endnu mere liv til en i forvejen mangfoldig ø. Alle skal kunne være her, siger han.

Danske Naturrister medbringer også en mobil sauna og et såkaldt vildmarksbad til Orø.

Sidste år besøgte Ekstra Bladet Britt og Jacob til en snak om livet som naturist. Se med her. 

14 kommentarer
Vis kommentarer