Nazijæger kommer til Danmark: Vil anmelde dansker for krigsforbrydelser

Verdens førende nazijæger kommer til Danmark for at politianmelde en 90-årig tidligere frikorpssoldat

Efraim Zuroff vil også undersøge, om han kan finde frem til yderligere personer, der skal retsforfølges. (Foto: AP)
Efraim Zuroff vil også undersøge, om han kan finde frem til yderligere personer, der skal retsforfølges. (Foto: AP)

Står det til Efraim Zuroff, øverste direktør i Simon Wiesenthal Centerets afdeling for efterforskning af nazistiske krigsforbrydelser, skal en 90-årig dansk mand bag lås og slå.

Zuroff, der er kendt som verdens førende såkaldte nazijæger, lander mandag i Danmark med det hovedformål at politianmelde danskeren for krigsforbrydelser begået i Hviderusland under Anden Verdenskrig, skriver Berlingske.

Ifølge avisens oplysninger er der tale om Helmuth Leif Rasmussen, der er tidligere Frikorps Danmark-soldat.

- Eftersom det danske justitsministerium ikke har tænkt sig at gøre noget, har jeg besluttet at komme til København og personligt indgive en politianmeldelse, som er baseret på dokumentation og research. Vi håber, den fører til en retssag, siger Efraim Zuroff til Berlingske.

I bogen "En skole i vold" beskrives blandt andet Helmuth Leif Rasmussens rolle i krigen.

Bogen, der er skrevet af danske historikere, indeholder en politirapport fra 1945, hvor frikorpssoldaten ifølge Berlingske erkender, at han arbejdede som vagt i den hviderussiske udryddelseslejr Bobruisk.

Over for avisen afviser Helmuth Leif Rasmussen enhver skyld og siger, at han var i lejren som rekrut og ikke som vagt.

Det er dog ikke kun Rasmussen, som Efraim Zuroff er ude efter. Han vil også undersøge, om han kan finde frem til yderligere personer, der skal retsforfølges.

- Vores estimat er, at der kan være op til 20 personer i Danmark, men vi er nødt til at undersøge det nærmere, siger han til Berlingske.

Ditlev Tamm, juraprofessor og forfatter til "Retsopgøret efter besættelsen", mener ifølge avisen, at den danske stats indsats for at stille danske nazister til ansvar for forbrydelser under Anden Verdenskrig har været sparsom.

Helmuth Leif Rasmussen lever i dag under et andet navn.

101 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere