Nedrivning af 600 boliger vedtaget: Stemte 'ja' i frygt

Brabrand Boligforening har besluttet at godkende nedrivningen af 400 boliger i Gellerup og 200 boliger i Toveshøj med et meget snævert flertal. Flere stemte ja i frygt for statslig overtagelse, mener direktør

Brabrand Boligforening har nu vedtaget nedrivningen af 600 boliger i Gellerup og Toveshøj. Billedet er fra en tidligere nedrivning i området. Foto: Sebastian Buur Gunvald
Brabrand Boligforening har nu vedtaget nedrivningen af 600 boliger i Gellerup og Toveshøj. Billedet er fra en tidligere nedrivning i området. Foto: Sebastian Buur Gunvald
Følg Samfund

600 boliger fordelt i Gellerup og Toveshøj nær Aarhus skal rives ned.

Det besluttede Brabrand Boligforening endeligt mandag aften på baggrund af en forhandling med Aarhus Kommune. Forslaget blev vedtaget med et snævert flertal, hvor 50 stemte ja, mens 44 stemte nej.

I en udtalelse tirsdag forholder Brabrand Boligforening sig meget kritisk til beslutningen, som, de mener, blev vedtaget på baggrund af en frygt for flere nedrivninger, hvis de stemte nej.

Snævert flertal
Med en fordeling på 50 mod 44 blev aftalen altså vedtaget. Men det var ikke med foreningens gode vilje.

- Man kan jo godt tænke, at en beslutning, som er endt med 50 mod 44 stemmer, har været en meget splittet forsamling, men i virkeligheden var der tale om et repræsentantskab, som var meget enige.

- De var enige om, at forløbet har været uacceptabelt, og de var enige om, at nedrivningerne er langt mere omfattende, end hvad der er nødvendigt, siger direktør hos Brabrand Boligforening, Keld Laursen, til Ekstra Bladet.

I udtalelsen på foreningens hjemmeside forklarer de vedtagelsen sådan:

'Et flertal i Brabrand Boligforenings repræsentantskab har i aften besluttet at godkende aftalen med Aarhus Kommune - ikke med glæde eller begejstring - men alene fordi alternativet er en trussel om statslig overtagelse af området, formentlig endnu flere nedrivninger, og at yderligere flere tusinde mennesker skulle miste deres hjem.'

'Unødvendig brutalitet'
Brabrand Boligforening holder sig ikke tilbage i udtalelsen, hvor de gennemgående kritiserer nedrivningsplanerne.

'Helt paradoksalt er der en overhængende fare for, at udviklingsplanen for Gellerup ikke fremmer udviklingen, men i stedet sætter den i stå. Unødvendig brutalitet, fraværet af hensyn til beboerdemokratiet samt kommunalt bureaukrati risikerer at sætte de seneste års fremskridt over styr,' skriver de.

Her ses et kort over planerne for bydelen. Illustration: Brabrand Boligforening.
Her ses et kort over planerne for bydelen. Illustration: Brabrand Boligforening.
 

Allerede 7. maj kritiserede Brabrand Boligforening i en pressemeddelelse processen i forbindelse med forhandlingerne.

'Det har givet et uskønt forhandlingsforløb, hvor borgmesterens afdeling tilbage i oktober 2018 spurgte boligministeriet, hvorvidt kommunens tilsynsmyndighed kan sætte Brabrand Boligforening under administration. Fremgangsmåden ville kunne gennemtvinge en kommunal plan hen over hovedet på beboerdemokratiet og betyde, at kommunen samtidig kunne sende regningen til Landsbyggefonden,' skrev de.

Samtidig mente de, at Aarhus Kommune pressede alt for hårdt på, og at 200 nedrivninger ville være nok til at overholde lovgivningen.

- Nedrivning af 600 boliger er helt unødvendigt for at opfylde den lov, som folketinget har vedtaget, men Aarhus Kommune har ønsket at gå meget længere, end Folketinget har besluttet. Vi har hele tiden været stærkt kritiske over for kommunens krav om nedrivninger, og det er vi fortsat, sagde bestyrelsesformand hos Brabrand Boligforening, Keld Albrechtsen, i pressemeddelelsen 7. maj.

Kommunen
Tirsdag har Brabrand Boligforening meldt vedtagelsen af planerne til Aarhus Kommune, hvor den skal drøftes på et byrådsmøde. Inden 1. juni skal planen være sendt videre til Transport- Bygnings- og Boligministeriet.

Udviklingsplanen involverer ud over nedrivningen af 600 boliger også renovering af 1166 almene boliger samt opførelse af 903 nye boliger. Derudover bliver der opført et erhvervsområde på 17.310 kvadratmeter.

- Nu er den her plan jo vedtaget, og så har alle parter - synes jeg - en professionel forpligtigelse til at få den realiseret på en måde, så man kan komme tilbage til et sted, hvor man kan arbejde videre på at få det her område til at udvikle sig til noget, som er virkelig godt, siger direktør Keld Laursen.

600 boliger skal rives ned i ghetto

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+