Nej tak til rygning kan koste dagpengeretten

Fra 1. januar 2017 koster det ledige tre ugers dagpenge, hvis de takker nej til at arbejde steder, hvor de udsættes for passiv rygning. Sker det to gange, ryger hele dagpengeretten

Arkivfoto: Claus Bonnerup
Arkivfoto: Claus Bonnerup

Er du ledig, og får du tilbudt arbejde på en tilrøget bodega, kan du ikke sige nej til jobbet. I hvert fald ikke hvis du vil beholde dine dagpenge. Sådan bliver reglerne, når det nye dagpengesystem træder i kraft i 2017.

I udgangspunktet skal du som ledig på dagpenge takke ja til alt arbejde, du får tilbudt eller bliver henvist til. Ellers får du karantæne og må undvære tre ugers dagpenge svarende til op til 12.405 kroner. Hvis du takker nej to gange inden for 12 måneder, mister du med ét hele din ret til dagpenge.

LÆS OGSÅ: Vrede fagbosser til Mette F.: 'Der vil blive sendt en kammeratlig hilsen'

Straffen falder dog ikke, hvis din afvisning bunder i en af de såkaldte "gyldige grunde". En af de gyldige grunde er udsættelse for passiv rygning. Det betyder altså, at du i dag kan takke nej til et arbejde, hvor du bliver udsat for passiv rygning uden at du skal frygte en økonomisk straf. Arbejdet kan for eksempel være på væresteder, varmestuer og på mindre værtshuse.

Men med den nye dagpengeaftale, som landede torsdag, er passiv rygning ikke længere en godtaget undskyldning for at takke nej. Det betyder, at det kan koste ledige op til 12.405 kroner eller sågar hele dagpengeretten, hvis de nægter at lade sig udsætte for passiv rygning på arbejdet.

Risikerer lungekræft
I Kræftens Bekæmpelse er man ikke begejstrede for, at der findes arbejdspladser, hvor man bliver udsat for passiv rygning. Der er nemlig solid dokumentation for, at passiv rygning er ganske farligt.

- Der er ingen som helst tvivl om, at tobaksrøg er stærkt kræftfremkaldende. Det er det også, hvis man ikke selv ryger, men bliver udsat for det gennem sit arbejde, fortæller Niels Them Kjær, projektchef for rygestop og tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse.

LÆS OGSÅ: "Hån mod seniorer": Bliv medlem af A-kasse og få 0 kr i dagpenge

Han pointerer, at problemet først og fremmest ligger i rygeloven. Men sikkert er det, at passiv rygning på arbejdet kan være direkte årsag til kræft og andre sygdomme.

- Der er ikke-rygere, der har fået arbejdsskadeerstatning, fordi de har arbejdet i røgfyldte lokaler. Man risikerer ganske enkelt at blive meget alvorligt syg af lungekræft og en lang række andre sygdomme, siger Niels Them Kjær fra Kræftens Bekæmpelse.

Fagforening: Temmelig vanvittigt
Det er fagforeningen 3F, der organiserer de ansatte i restaurationsbranchen - herunder de ansatte på de små værtshuse, hvor man må ryge. I 3F undrer man sig en smule over, at dagpengesystemet skal presse ledige til takke ja til arbejde i tilrøgede lokaler. Det fortæller arbejdsmiljøkonsulent Henrik Hansen, som på vegne af de ansatte i restaurationsbranchen var tæt inde på forhandlingerne om rygeloven i sin tid.

LÆS OGSÅ: Ingen nåde: 'Rygere skal arbejde længere end andre'

- Det er jo temmelig vanvittigt og i strid med både rygelovens ånd og almindelig sund fornuft. Det er også i strid med, hvad der blev sagt, da rygeloven blev vedtaget, siger han og uddyber:

- Argumentet for at undtage de små værtshuse og væresteder var netop, at man godt måtte takke nej til at arbejde der, uden at man blev trukket i dagpengene, siger Henrik Hansen fra 3F.

Han er ikke glad for, hvis blandt andet tjenere må føle sig tvunget til at arbejde steder, hvor der må ryges.

- Vi har været meget opmærksomme på arbejdsmiljøet for de medlemmer, der arbejder på de små værtshuse. Det er klart, at er man tjener, så er det en gevaldig bet at blive tvunget til at arbejde sådan et sted, siger Henrik Hansen, arbejdsmiljøkonsulent i 3F.

Kommission: Væk med reglerne
At passiv rygning fjernes som en 'gyldig grund' til at takke nej til arbejde, skyldes i første omgang, at dagpengekommissionen anbefalede at gøre netop det. Det skyldtes et ønske om at gøre systemet mere enkelt og digitalt.

- Vi har gennemgået alle de gyldige grunde, som har været. De grunde, som kunne skrives ind i lovgivningen andre steder, som ikke kunne digitaliseres eller som stort set ingen anvendelse har haft, har vi fjernet, forklarer Nina Smith, professor ved Aarhus Universitet og formand for dagpengekommissionen.

LÆS OGSÅ: Johanne raser over dagpengeaftale: "Gigantisk løftebrud"

Derfor har kommissionen anbefalet at fjerne de "gyldige grunde", som ikke berørte så mange mennesker - herunder punktet om passiv rygning.

- Vi har spurgt ude i A-kasserne, hvilke gyldige grunde, der havde stor anvendelse, og som derfor betød noget, for mange mennesker. Det har været kriteriet for, hvordan vi er gået til værks, siger Nina Smith.

Socialdemokrater: Vi kigger på problemerne
Hos Socialdemokraterne indrømmer beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen, at listen over "gyldige grunde" ikke var det, der blev brugt mest tid på at drøfte blandt forligspartierne. Han mener dog, at det er fornuftigt at fjerne flere af de "gyldige grunde".

LÆS OGSÅ: Joachim B. om dagpengeaftale: 'Det er gak gak'

- Samlet set fylder dagpengereglerne over 20.000 sider. Det er et mareridt at finde rundt i den jungle, og derfor har det været en opgave at forenkle systemet, siger Leif Lahn Jensen.

Derfor er punktet med passiv rygning strøget.

- Skal man skrive en lov, hvor der er forbehold for hver eneste uretfærdighed, så bliver loven også længere og mere kompliceret. Så må vi se, om det giver nogle problemer. Hvis det sker, må vi tage det i forligskredsen, siger Leif Lahn Jensen, beskæftigelsesordfører for Socialdemokraterne.

LÆS OGSÅ: LO-boss: Nye dagpenge er et godt resultat

139 kommentarer
Vis kommentarer