Nej til tårnhøje bidragssatser: Oprør flammer i Nykredit og Totalkredit

Kritiske låntagere vil tage magten i Nykredit. De har fået nok af de evigt stigende bidragssatser

Rasmus Visby har startet kunde-oprøret i Nykredit og Totalkredit. De kritiske medlemmer stiller med kandidater til samtlige 22 pladser til de to forestående valg i Sydjylland og på Sjælland. Foto:  Mik Eskestad
Rasmus Visby har startet kunde-oprøret i Nykredit og Totalkredit. De kritiske medlemmer stiller med kandidater til samtlige 22 pladser til de to forestående valg i Sydjylland og på Sjælland. Foto: Mik Eskestad

Tusindvis af kunder i Nykredit og Totalkredit har fået nok af de evigt stigende bidragssatser, som efter deres mening går til en række formål, der ikke har en bønne med realkreditforretningen at gøre.

De er derfor i fuld gang med at organisere kunderne for at vælte de bestyrelsesudpegede medlemmer af Foreningen Nykredits repræsentantskab ved to forestående valg i Sydjylland og på Sjælland og erstatte dem med kritiske kunder.

Repræsentantskabet er det øverste organ i den medlemsejede Nykredit-koncern, der udover Nykredit også tæller Totalkredit, Nykredit Bank og Nybolig.

Rasmus Visby vil samle kunderne i Nykredit og Totalkredit for tæmme realkreditmastodonten Nykredit. Foto:  Mik Eskestad Vagthund Boligejere i Nykredit og Totalkredit gør oprør

Hemmelig loge

– Nykredit er et kundeejet firma, men vi synes ikke, at de varetager kundernes interesse. Der er jo ikke noget reelt medlemsdemokrati. Det er en hemmelig loge, der har lukket kunderne fuldstændig ude, siger Rasmus Visby, der via hjemmesiden consum.dk og facebook-gruppen Foreningen Consum har fået lavinen til at rulle.

Nykredit er mastodonten på realkreditmarkedet med en markedsandel på 41 pct. og ca. 700.000 låntagere, der via Foreningen Nykredit har mulighed for at udøve deres ejerskab af Nykredit-konceren.

Men ifølge Nykredit selv er der fortsat omkring 400.000 låntagere i Totalkredit, der endnu ikke har benyttet sig af muligheden for at melde sig ind.

Kender ikke rettigheder

– Det bekræfter jo klart vores påstand om, at de ikke aner, at de kan blive medlem, siger Rasmus Visby.

Han lægger ikke skjul på, at det er de opskruede bidragssatser, der har udløst oprøret.

– Det handler jo om, at realkreditten er det eneste sted, de finansielle supermarkeder kan tjene penge i øjeblikket. Her er der til gengæld frit slag, for du kan ikke flytte nogen steder hen.

Næstformand i Foreningen Nykredit, professor Nina Smith, erkender, at foreningen nok ikke har gjort tilstrækkeligt for at informere medlemmerne.

- Så den del af kritikken tager jeg til mig, for det er bestemt ikke tanken, at det skal være hemmelige valg.

36 kommentarer
Vis kommentarer