Nemtsov-drabet: Tjetjensk røver-konge udstiller Putins svaghed

En mistænkt for mordet på oppositionspolitikeren Boris Nemtsov, har trukket sin tilståelse tilbage. Det udstiller Putins svaghed og blotlægger interne magtkampe i toppen af Kreml, mener Rusland-kender

Den tjetjenske præsident Ramzan Kadyrov er ikke en mand, der er bange for præsident Putin, vurderer Jon Kyst. (Foto: AP)
Den tjetjenske præsident Ramzan Kadyrov er ikke en mand, der er bange for præsident Putin, vurderer Jon Kyst. (Foto: AP)

Siden Ruslands tidligere vicepremierminister og daværende oppositionsleder, Boris Nemtsov den 27. februar blev skudt og dræbt på åben gade i Moskva få hundrede meter fra Den Røde Plads og Kreml, er der blevet spekuleret i, hvem der stod bag den brutale nedskydning.

Foreløbigt er fire tjetjenere anholdt for nedskydningen.

En af tjetjenerne tilstod tidligere på ugen at have skudt den populære politiker, men onsdag trak han angiveligt tilståelsen tilbage med begrundelsen, at den var fremtvunget under tortur.

Se også: Hovedmistænkt for Nemtsov-drab trækker tilståelse tilbage

Nyheder, der alle er udsprunget fra tabloide statskontrollerede russiske medier.

De mange forskelligartede meldinger fra de statskontrollerede medier, undrer Jon Kyst, Ph.d. i russisk og til dagligt underviser på Danish Institut for Study Abroad.

- I de statskontrollerede dele af den russiske presse har man tidligere udstillet sagen som afgjort. Men nu er de vendt på en tallerken. Det er der mange analytikere, der ser som et tegn på intern splittelse i den russiske ledelse og i den russiske sikkerhedstjeneste, FSB, forklarer Jon Kyst til Ekstra Bladet.

Tjetjenerne står formentlig bag drab
Ifølge Jon Kyst er det langt fra usandsynligt, at man rent faktisk har fået fat i gerningsmændene bag mordet.

Efter anholdelsen af tjetjenerne kaldte den tjetjenske præsident, Ramzan Kadyrov, blandt andet gerningsmanden man formoder affyrede pistolen for en 'patriot'.

Se også: Rusland ser nordisk ministerkontor som fremmed agent

- Det her er et opgør mellem FSB på den ene side og præsident Kadyrov i Tjetjenien på den anden. Mange i sikkerhedstjenesten har en følelse af, at Kadyrov har fået card blanche til at gøre, hvad der passer ham af Putin og det skaber stor frustration, lyder det fra Jon Kyst.

 

Kadyrov er Putins opfindelse. Uden Putin havde Kadyrov aldrig nået den position han har i dag (Foto: AP)
Kadyrov er Putins opfindelse. Uden Putin havde Kadyrov aldrig nået den position han har i dag (Foto: AP)
 

Putin måske alvorligt syg
Han ser mordet på Nemtsov som en tjetjensk magtdemonstration og påpeger symbolikken i, at oppositionslederen blev dræbt få hundrede meter fra det russiske magtcentrum, Kreml.

- Der er en åbenlys irritation over, hvad tjetjenerne render og laver, fordi de er begyndt at operere udenfor Tjetjeniens egne grænser. Desuden er det bemærkelsesværdigt, at Putin ikke har vist sig offentligt længe.

Fem personer er anholdt og mistænkt for at være involveret i drabet på Boris Nemtsov, der blev dræbt på åben gade nær Kreml i den russiske hovedstad. (Foto: AP) 112 - 11. mar. 2015 - kl. 11:01 Medlem af russisk rettighedsråd: Nemtsov-anholdt viste tegn på tortur

- Der spekuleres i, om Putin er blevet syg. Normalt plejer han at være fast inventar i nyhedsudseendelserne og offentligheden, men det har han ikke været det sidste stykke tide, siger Jon Kyst, der dagligt følger med i de russiske medier.

Ramzan Kadyrov beskrives af Jon Kyst som en røver-konge (Foto: Polfoto)
Ramzan Kadyrov beskrives af Jon Kyst som en røver-konge (Foto: Polfoto)

Putins fravær kombineret med den formodede tjetjenske indblanding i russiske indenrigspolitik skaber derfor problemer for Putin.

Den tjetjenske røver-konge hersker
Siden 2007 har Ramzan Kadyrov fungeret som præsident i landet, som han har leddet med en diktators brutalitet.

- Det frankenstien-monster, Putin har skabt i Tjetjenien, kan vende sig mod ham. Kadyrov er enormt stærk. Man kan sammenligne ham med en russisk version af Jønke. Han er en røver-konge og rocker-type, der har sin egen dagsorden.

- De seneste dages udvikling viser i virkeligheden Putins magtufuldkommenhed, lyder analysen fra Jon Kyst.

103 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere