Ngo mod korruption om skattely: Nordea røvrender staten

Nordea skal retsforfølges, hvis banken har hjulpet danskere med at slippe for skat, siger ngo imod korruption

Det er et læk af 11,5 millioner dokumenter fra advokatfirmaet, der ligger bag afsløringen i 109 medier verden over. Blandt skatteunddragerne er velhavere, politikere, kongelige, sportsfolk og virksomheder. (Foto: Polfoto/Klavs Bo Christensen)
Det er et læk af 11,5 millioner dokumenter fra advokatfirmaet, der ligger bag afsløringen i 109 medier verden over. Blandt skatteunddragerne er velhavere, politikere, kongelige, sportsfolk og virksomheder. (Foto: Polfoto/Klavs Bo Christensen)

Banker som Nordea røvrender staten ved at hjælpe danske borgere og virksomheder med at undgå at betale skat i Danmark. Og hvis det kan bevises, at den har hjulpet borgere med at slippe for skat, skal banken retsforfølges.

Det siger formanden for Transparency Internationals danske afdeling, Knud Gotfredsen.

- I det omfang, at man kan dokumentere, at bankerne aktivt har medvirket til skatteunddragelse, så skal de selvfølgelig retsforfølges, siger han.

Advokatfirmaet Mossack Fonseca ligger i denne bygning i Panamas hovedstad, Panama City. (Foto: AP) Samfund Skattely-advokat om læk: Det er en forbrydelse

Transparency International er en ngo, der bekæmper korruption og bestikkelse og arbejder for mere åbenhed i internationale transaktioner.

Den danske formands udmeldinger kommer efter den opsigtsvækkende afsløring af, at Nordea i stor stil har hjulpet danske virksomheder, velhavere og sportsfolk med at skjule penge i skattely ved hjælp af et advokatfirma i Panama med ekspertise i skattely.

Også Jyske Bank har ifølge afsløringer fra DR og Politiken haft et samarbejde med det omtalte advokatfirma Mossack Fonseca i Panama.

- Det er betænkeligt, at banker, der under finanskrisen fik offentlige statsgarantier via bankpakkerne, på den måde røvrender staten ved at medvirke til, at borgere ikke betaler skat.

- Det kræver virkelig dobbeltmoral, siger Knud Gotfredsen.

Edward Snowden. (Foto: AP) Samfund Snowden om skatte-læk: Så hot, at serverne smelter

Han mener, at finansministeren, justitsministeren og skatteministeren bør tage en alvorlig kammeratlig samtale med direktørerne for de pågældende danske banker.

Det er et læk af 11,5 millioner dokumenter fra advokatfirmaet, der ligger bag afsløringen i 109 medier verden over. Blandt skatteunddragerne er velhavere, politikere, kongelige, sportsfolk og virksomheder.

Knud Gotfredsen forventer, at skattemyndighederne følger op på de navngivne eksempler, der blev afsløret i DR's dokumentar "det store skattelæk" søndag aften.

Han minder om, at metoden med at skjule penge for myndighederne også kan bruges af kriminelle og terrorister.

- Det er en konstruktion, der kan bruges af hvem som helst. Her er den blevet brugt af nogle danskere, der muligvis har været lovlydige på stort set alle punkter undtagen lige det der med at betale skat.

- Men de samme systemer kan jo bruges af terrorister, gangstere, korrupte embedsmænd og statsledere, fordi du jo netop slører, hvem der ejer selskaberne. Og jeg er ikke sikker på, at skattelyet kan se forskel på, om indbetalingerne kommer fra en kriminel eller fra en skatteplaget dansker, siger han.

Samfund Kunder raser efter Nordea-afsløring: - I skulle skamme jer!

Adgang til Panama-papirer

Ekstra Bladet har ikke haft mulighed for at undersøge de 11,5 millioner interne dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama i skattely-skandalen.

Dokumenterne er lækket til 109 medier fra 76 lande i organisationen International Consortium of Investigative Journalists, hvor Ekstra Bladet ikke er medlem.

Danmarks Radio og Politiken er medlem af organisationen, og de har som de eneste danske medier haft mulighed for at undersøge omfang og kontekst for en dansk kobling til den internationale skattely-skandale.

79 kommentarer
Vis kommentarer