Ni-årige Rasmus har sovet i telt i 455 nætter

440 af dagene var i træk - lige med undtagelse af to timer julenat 2014, hvor tø-sne fik teltet til at falde ned over den seje, ni-årige spejder

Rasmus Lemming tror ikke, han bytter teltet ud med drengeværelset lige foreløbigt (TV: Ernst Van Norde)

- Den hedder Bæver, siger ni-årige Rasmus Lemming, mens han står i nattøj med favnen fuld af bamser i forældrenes bryggers i Skjørring i Østjylland. En af bamserne er pakket ind i en blå sovepose, og det er den, der hedder Bæver.

- Ja, den skal jo også have sin egen sovepose, siger Rasmus' far, Jacob Lemming, med et smil på læben.

Soveposer fylder ret meget i den unge Rasmus' liv. Han har tilbragt ikke mindre end 12,4 procent af sine nætter i sådan en fætter under en teltdug i familiens have. Med andre ord har purken sovet i telt i 455 nætter - og familien tæller stadig.

Startede i søsters iglo
Rasmus Lemming har været spejder i fire år hos KFUM i Herskind. Her forsøgte Rasmus Lemming at overtale nogle af sine med-spejdere til at være med til at tage et bestemt mærke, der handler om, at man i løbet af 400 dage skal sove i telt i 365 dage. Spejdermærket hedder Snorky.

- Inden da havde han faktisk kun sovet lidt i telt i haven om sommeren og på spejderlejr, siger Birgitte Lemming, der er mor til Rasmus.

Trods de - indtil da - få nætter i telt, kastede Rasmus sig ud i udfordringen. Først i storesøsterens iglo-telt, siden i et pop-up-telt.

- De andre spejdere nede fra klubben havde ikke lyst til at være med, siger den ni-årige Rasmus.

Den unge spejder tog altså mærket helt alene. Og i sommer kunne han stolt vågne op i et telt ved Gardasøen i Italien, efter 365 nætter i teltet - uden overhovedet at have sovet indenfor.

Rasmus' familie havde sat flag og balloner op ved teltet, da han havde sovet i det i et år (Privatfoto)
Rasmus' familie havde sat flag og balloner op ved teltet, da han havde sovet i det i et år (Privatfoto)

Faster slog telt op
For i modsætning til enkelte andre spejdere, der tager Snorky-mærket, holdt Rasmus Lemming slet ikke pause i sin egen seng nogle nætter. Faktisk fortsatte han helt ind til efterårsferien i år. Det blev til 440 nætter i træk i telt.

- Ja, vi skulle på ferie fire dage, hvor det ikke kunne lade sig gøre at sove i telt, men da vi kom hjem igen, fortsatte han, hvor han slap, siger Birgitte Lemming.

Selv Rasmus' faster satte telt op, dengang han skulle sove hos hende. Og de havde det altså også med til Italien på ferie.

- Vi har også overnattet på en rasteplads i Tyskland i telt, men det var mor ikke så vild med, siger Rasmus Lemming.

- I det hele taget har det været noget, vi skulle vænne os til. Det er jo min lille dreng, der ligger alene derude, siger moderen, Birgitte Lemming.

'Egon kunne ikke en skid'
Ude i teltet, som siden er blevet til et lidt større et af slagsen, hvor mor og far kan sige godnat med teltdug over hovedet, ligger en stor, blå og lokkende luftmadras.

- Det er en god madras, og jeg slipper også for at høre på min brors snorken herude, siger Rasmus, der ikke har noget problem med andre natlige lyde fra naturen.

- Nej, han hører slet ikke noget. Selv grenene mod teltdugen eller nytårskrudtet nytårsaften kan han høre, siger moderen, Birgitte Lemming.

- Egon kunne ikke en skid, griner Rasmus og henviser til en storm, der ramte landet i januar 2015.

En enkelt gang har Rasmus Lemming dog måttet gå indenfor om natten. Det skete julenat, hvor tø-sne fik teltdugen til at brase ned over drengen klokken halv fem om morgenen. Næste nat var teltet dog klar til endnu en omgang søvn.

Sådan så teltet ud, da tø-sne fik det til at kollapse ned over den sovende Rasmus (Privatfoto)
Sådan så teltet ud, da tø-sne fik det til at kollapse ned over den sovende Rasmus (Privatfoto)

Rasmus Lemming har ikke tænkt sig at stoppe med de natlige camperinger ind til videre. Samtidig er han gået i gang med Vikinge-mærket, hvor han skal gå med shorts 365 dage i træk uden pauser.

1 af 3 Rasmus Lemming startede Snorky-udfordringen, da han var otte år gammel. Selv om han har fået spejdermærket, bliver han ved med at sove i telt (Foto: Ernst Van Norde)
2 af 3 Rasmus Lemming startede med at sove i et iglo-telt. Det blev siden skiftet ud med et pop-up-telt, og nu sover han i et stort telt, hvor der også er overdækket lige uden for selve kabinen (Foto: Ernst Van Norde)
3 af 3 Hver aften tager enten far eller mor soveposen under armen, og så bærer de ellers den og sovedyrene ud i teltet, hvor Rasmus Lemming tilbringer nætterne (Foto: Ernst Van Norde)
73 kommentarer
Vis kommentarer