Annonce:
Annonce:

Niels fik zikavirus: Den første nat var den værste

Den 25-årige medicinstuderende, der i går fik konstateret zikavirus som den første dansker, blev lettet over diagnosen

Her kan du se Niels Abild Jespersen, som er første dansker diagnosticeret med zikavirus. (Video: Ernst van Norde)
Annonce:
Følg Samfund

Du kan se interview med Niels i klippet herover artiklen

25-årige Niels Abild Jespersen bliver ellers aldrig stukket af myg. Alligevel er han nu 'patient zero' - den første dansker, der er blevet diagnosticeret med den myggebårne zikavirus, der kan forårsage, at ufødte fostres hoveder og hjerner bliver for små og kan give nervelammelser. Sammenhængen er dog ikke endeligt bevist.

Niels Abild Jespersen blev syg, mens han og hans kæreste var i Mexico som sidste stop på en drømmetur med rygsækken i Peru, Ecuador, Columbia og Mexico.

- Det var, da der var fire-fem dage tilbage af ferien, at jeg begyndte at få feber og udslæt. Men det var ikke specielt høj feber. Den første nat med feber var den værste, fortæller Niels Abild Jespersen, der er medicinstuderende og bor i Aarhus.

Annonce:

Men med smertestillende medicin gik det fint nok, og den næste dag tog de bare med afslapning ved poolen.

- Jeg havde det godt nok noget skidt, men ikke værre end influenza-feber, fortæller den unge mand, der i dag har taget overskrifterne på netaviserne.

Professor til gravide: Overvej at droppe disse lande

På et tidspunkt i Mexico opdagede de et udslæt på brystet, der bredte sig over hele kroppen.

- Udover det havde jeg lidt ondt i det venstre øje nogle dage, og en smule smerter i leddene, lænden og håndleddet, men det varede også kun en halv dages tid, fortæller han.

Niels Abild Jespersen og hans kæreste var på backpacker-tur til Peru, Ecuador, Columbia og Mexico. Her er han på Amazonasfloden i junglen i Peru. Foto: Privat
Niels Abild Jespersen og hans kæreste var på backpacker-tur til Peru, Ecuador, Columbia og Mexico. Her er han på Amazonasfloden i junglen i Peru. Foto: Privat

Han og kæresten tog af sted med rygsækken fra København mod Lima i Peru den 20. november sidste år. Undervejs så de blandt andet inkaruinen Machu Picchu og vandrede i junglen i Peru i otte dage, fire dage i Ecuador og fire dage i Columbia. Til sidst fløj de til Mexico for at være der de sidste ti dage.

Ikke rolig første dage
- Det er formentlig i Colombia eller Mexico, jeg er blevet stukket, fortæller han.

Annonce:

-  Det sjove er, at jeg går og blærer mig med, at jeg næsten aldrig får myggestik. I hvert kan jeg aldrig rigtig mærke dem. Jeg fik dog nogle undervejs, men ikke så mange. Det var intet i forhold til min kæreste, der fik mindst 100 myggestik på rejsen, siger han.

Kæresten er ikke blevet smittet.

I starten var Niels Abild Jespersen noget bekymret over, hvad han fejlede.

- Jeg var ikke rolig de første dage. Når man er i troperne og får feber og udslæt, så ringer alle alarmklokkerne, siger han og fortæller, at hende, der ejede det hostel, de boede på, var uddannet sygeplejerske og mente, at der var tale om en anden, langt mere alvorlig sygdom, der kunne give langvarige ledsmerter, der kan vare i uger - i visse tilfælde op til måneder og år.

Niels Abild Jespersen er nu hjemme i Aarhus og er rask igen, efter han blev ramt af zikavirus. Foto: Ernst van Norde
Niels Abild Jespersen er nu hjemme i Aarhus og er rask igen, efter han blev ramt af zikavirus. Foto: Ernst van Norde

Professor om virussmittet dansker: Skal holde sig fra ubeskyttet sex

Men der var meget i medierne om zika-virus, og den medicinstuderende Niels slog sygdommen op og kunne se, at symptomerne passede bedre på det.

Annonce:

- Jeg så, at medmindre man er gravid eller prøver at blive det, så er der ikke noget at frygte. Og der er ingen kur. Så jeg var bare glad for at se, at det sandsynligvis var zika-virus og ikke dengue eller en anden værre tropesygdom, siger han.

En kæmpe lettelse
Han og kæresten fløj hjem som planlagt for en uges tid siden, og Niels Abild Jespersen var derefter omkring infektionsmedicinsk afdeling på Skejby Sygehus, hvor han fik taget nogle blodprøver og blev sendt hjem.

I går fik han så at vide, at der var fundet zikavirus-antistoffer i blodet.

Var det dejligt at få fastslået, at det var zikavirus?

- Ja, helt vildt. Allerede i Mexico, da vi troede, at det var den ene tropesygdom og fandt ud af, at det nok var zika-virus, var det en kæmpelettelse. Og nu her i går, da jeg blev ringet op og fik at vide, at det var zika-virus, var det da også en lettelse at finde ud af, at det ikke var en eller anden funky tropevirus, siger han.

- Hvordan har det været at se sig selv som overskrift i medierne i dag?

Annonce:

- Det har været sjovt. Jeg har bare moret mig foran skærmen. Det bliver hurtigt så dramatisk, hvilket det ikke har været for mig i hvert fald. Men det er da lidt sjovt at være sådan en 'patient zero', siger han.

Mere flittig med myggespray
- Vil du være mere forsigtig, når du skal rejse i fremtiden?

- Nu har vi sovet i myggenet og smurt os. Men jeg kunne nok godt have gjort det lidt mere flittig med det myggespray. Men jeg tænkte selv, at jeg ikke var typen, der fik myggestik. Så det vil jeg nok være lidt mere omhyggeligt med fremover, siger Niels Abild Jespersen.

Ifølge Statens Seruminstitut er zikavirus-infektion en sygdom af 4-7 dages varighed, der går over af sig selv. Det anbefales, at man søger ro og rigeligt væske, mens man kan bruge Panodil og antihistaminer mod kløe.

Gravide skal dog være opmærksomme.

I øjeblikket er Syd- og Mellemamerika ramt af et stort udbrud af zika-virus. Siden oktober er omkring 3530 babyer, ifølge BBC, blevet født med såkaldt mikrocephali, som kan føre til små hoveder og underudviklede hjerner.

Annonce:

Myndighederne i Columbia, Jamaica, El Salvador og Ecuador har på det kraftigste opfordret kvinder til at undgå graviditet, indtil virussen er bremset.

Der er en stærk mistanke om, at zikavirus kan give medfødt microcephali (for lille hovedudvikling) og andre skader på centralnervesystemet hos nyfødte. Sammenhængen er dog ikke endeligt bevist. (Video: AP)

Fakta om Zika-virus

Zikavirus-infektion er en myggeoverført sygdom, der overføres med myggearten aedes. Den kan give influenzalignende symptomer og ligner andre myggeoverførte sygdomme som denguefeber og chikungunya-infektion.

* Op til hver ottende smittede har ikke haft symptomer på infektion. Dem, der mærker symptomer, får febersygdom af fire til syv dages varighed, der kan være ledsaget af udslæt, muskel- og ledsmerter, hovedpine og øjenbetændelse. Der er ingen kur eller vaccine mod sygdommen.

* Der er en stærk mistanke om, at zikavirus kan give medfødt microcephali (for lille hovedudvikling) og andre skader på centralnervesystemet hos nyfødte. Sammenhængen er dog ikke endeligt bevist.

* Zikavirus blev først konstateret hos aber i Zikajunglen i Uganda i 1947. Det første menneske, der blev smittet, var ti år senere. Indtil 2007 forekom virussen kun sjældent i Afrika og Asien.

* I 2007 forekom det første kendte udbrud af zikavirus på øen Yap i Stillehavet, hvor det blev anslået, at omkring 73 procent af befolkningen blev smittet. Siden har zikavirus bredt sig til andre dele af Stillehavet.

* I 10 lande/landområder forekommer aktuelt stigende eller udbredt smitteoverførsel (El Salvador, Venezuela, Colombia, Brasilien, Surinam, Fransk Guyana, Honduras, Mexico, Panama og Martinique), mens 10 andre lande/landområder indtil nu kun har oplevet sporadisk transmission (Bolivia, Guyana, Ecuador, Guadeloupe, Guatemala, Paraguay, Puerto Rico, Barbados, Saint Martin og Haiti).

* Fra oktober 2015 har de brasilianske sundhedsmyndigheder noteret 3500 mulige tilfælde af medfødt microcephali og andre skader på centralnervesystemet relateret til zikavirus-infektion.

Kilder: Statens Serum Institut

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Hvis folk ønsker Ellemann det godt...
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: