Nobelpriser går til østriger og polak

Polsk kvinde og østrigsk mand får Nobels litteraturpriser for henholdsvis 2018 og 2019

Det Svenska Akademien har givet Nobelprisen i litteratur 2018 til den polske forfatter Olga Tokarczuk, mens prisen for 2019 går til Østrigs Peter Handke.

Den 57-årige Olga Tokarczuk er aktivist og fremtrædende intellektuel. Hun er blevet beskrevet som en af de mest kritikerroste og kommercielt succesrige forfattere i sin generation.

Hun vandt hun Man Booker International Prize 2018 for sin roman 'Flights'.

Samfund Skal dele nobelpris

 

Den 76-årige Handke er avantgarde-forfatter og dramatiker.

Han er blandt andet kendt for romanen 'Die Angst des Tormanns beim Elfmeter' samt drejebogen til Wim Wenders' film 'Der Himmel über Berlin'.

- Handke vinder prisen 2019 for 'sit indflydelsesrige værk med en lingvistisk fornyelse, hvormed han har udforsket det perifere og det specifikke ved den menneskelige erfaring,' siger Svenska Akademien.

Tokarczuk fremhæves af akademiet for 'en narrativ fantasi forenet med en encyklopædisk lidenskab, hvor krydsende grænser repræsenterer en form for liv'.

Helt usædvanligt var der torsdag to prismodtagere, fordi Nobelprisen i litteratur ikke blev uddelt i 2018 som følge en af omfattende skandale i akademiet.

Det gik verden rundt, da klimaaktivisten Greta Thunberg med våde øjne rasede direkte mod verdens ledere i denne uge. Foto: Ritzau Scanpix Intl. kendte Jeremy Clarkson angriber Greta Thunberg: 'Forkælede møgunge!'

Obama fik Nobels fredspris i 2009. Lige nu er Greta Thunberg kæmpefavorit til at modtage den i 2019. Foto: Stine Bidstrup/Ritzau Scanpix nationen Odds på Greta eksploderer: Kan følge efter Obama

16 kommentarer
Vis kommentarer