Nobelprismodtager: Et såret ego kan udslette byer

Atomvåben har lagt for meget magt i for få hænder, mener modtager af Nobels fredspris

Til den officielle uddeling af Nobels fredspris advarede modtageren, lederen af organisationen Ican, Beatrice Fihn, om at menneskeligheden har glemt, hvor tæt den er på total ødelæggelse.

- Et øjebliks panik eller hensynsløshed, en misforstået kommentar eller et såret ego kan let lede os uundgåeligt til udslettelse af hele byer, siger hun i sin tale.

Ican kæmper for at få afskaffet atomvåben. Blandt andet fordi respekten for de mægtige våben ifølge Beatrice Fihn er forsvundet.

- Nobelprismodtager William Faulkner sagde i sin modtagelsestale i 1950, at "det er blot et spørgsmål om, hvornår jeg bliver sprunget i luften".

- Siden da er den universelle frygt blevet erstattet af noget endnu mere farligt: Benægtelse. Væk er frygten for et øjebliks afstand til dommedag. Væk er ligevægten mellem to blokke, der blev brugt som retfærdiggørelse for afskrækkelsen. Væk er beskyttelsesrummene.

- Men en ting har overlevet: De tusinder og atter tusinder af nukleare sprænghoveder, der fyldte os med frygt.

Ican er en samling af 468 organisationer fra 101 lande.

FN's Generalforsamling vedtog 7. juli i år en traktat om forbud mod atomvåben. 53 lande har skrevet under på den. Danmark og de øvrige Nato-lande er ikke blandt dem.

Norges statsminister Erna Solberg erklærede sig enig med Beatrice Fihn om målet, men hun ser ingen effekt af traktaten.

– Vi må få en gensidig nedrustning, og få en verden som er fri for atomvåben. Men så må de lande, der har atomvåben være med. Vi får det ikke gennem et traktat, som landene med atomvåben ikke er med på, siger Solberg efter ceremonien.

18 kommentarer
Vis kommentarer