Nobelprisvinder er død

Charles Townes, der var med til at opfinde laseren, er død som 99-årig

Charles Townes blev 99-år (Foto:AP/Gregory Bull
Charles Townes blev 99-år (Foto:AP/Gregory Bull

Amerikaneren Charles Townes, der var med til at opfinde laserstrålen, er død. Han blev 99 år gammel.

Charles Townes blev i 1964 belønnet med Nobelprisen i fysik for opfindelsen, der bidrog til at revolutionere alt fra telekommunikation til astronomi og medicin.

Han delte prisen med de to russiske forskere Nikolaj G. Basov og Aleksandr M. Protsjorov.

I dag benyttes laser blandt andet til at skære i stål, operere i menneskekroppe og til at fange fartsyndere på verdens veje.

Charles Townes, der blev født i South Carolina, har tidligere fortalt, at ideen om at skabe en ren og højfrekvent lysstråle med kort bølgelængde kom til ham, da han sad på en bænk i en park i Washington blandt blomstrende azaleaer i foråret 1951.

I 1954 skabte han sammen med sine studerende en anordning, de kaldte for en maser. Senere fik han sammen med sin svigerbror Arthur Schawlow idéen til det, der i dag kendes som en laser.

Det var dog videnskabsmanden Theodore Maiman, der i 1960 var den første til at demonstrere en egentlig laser.

De to russere, Charles Townes delte Nobelprisen med, skabte deres maser uafhængigt af amerikaneren.

I fysikverdenen bliver han nu hyldet for sin enestående karriere. 

- Charlie Townes havde en enorm indflydelse på fysik-faget, men også på samfundet generelt, siger Steven Boggs, der er professor og chef på afdelingen fra fysik på Berkeley University, og fortsætter.

- Vores afdeling og hele Berkeley havde stor gavn af hans evner og visioner i mere end et halvt århundrede. Hans overvældende engagement i forhold til forskning og hans evne til at researche var en inspiration for os alle, siger professoren om sin tidligere kollega.

0 kommentarer
Vis kommentarer