Nødråb til statsministeren: Manglen på værnemidler er kritisk

Formand for Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin råber statsministeren op. Man kunne have handlet for flere uger siden i forhold til manglen på værnemidler

Test, test, test. Det har hele tiden været anbefalingen fra WHO. Video: Reuters

Manglen på værnemidler er en kritisk situation for det danske sundhedsvæsen.

Sådan lyder vurderingen fra Joachim Hoffmann-Petersen, der er overlæge og formand for Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin, i et nødråb til statsminister Mette Frederiksen (S).

- Ansvaret er statsministerens, og situationen med manglen på værnemidler er kritisk. Der er 17 døde læger i Italien, og vi kender ikke antallet af sygeplejersker endnu. Det er alvorligt, siger han til Ekstra Bladet.

Ifølge Joachim Hoffman-Petersen er der brug for, at statsministeren med det samme rækker ud til den samlede danske industri og opfordrer til produktion af værnemidler.

- Der skal produceres i hundredetusindvis af forskellige værnemidler, inden ugen er omme, siger han.

Kunne have gjort det tidligere
Opråbet fra Joachim Hoffman-Petersen kommer kort tid efter, at Lægemiddelstyrelsen i en pressemeddelelse har meldt ud, at man risikerer at løbe tør for værnemidler som håndsprit, ansigtsmasker, åndedrætsværn og visirer til brug i den danske sundhedssektor.

Prisen på håndsprit steg voldsomt efter udbruddet af coronavirus. (Arkivfoto). Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Samfund Danske hospitaler risikerer at løbe tør for håndsprit og ansigtsmasker

Ifølge Joachim Hoffman-Petersen er det eksempelvis FFP3-masker, som er en særlig sikkerhedsmaske med ventil, der skal produceres.

Og han retter en kritik af regeringen for ikke at have rakt ud til industrien tidligere.

- Man kunne have bedt om det her for flere uger siden.

- Industrien er nødt til at kunne levere, men det det ved jeg ikke, om de kan. Det finder vi ud af, siger han.

Direktør for Lægemiddelstyrelsen Thomas Senderovitz udtaler i pressemeddelelsen fra Lægemiddelstyrelsen, at man arbejder på at få dækket behovet.

- Vi tager situationen meget alvorligt, og vi arbejder non stop alle ugens dage på at skaffe værnemidler til det danske sundhedsvæsen, siger han.

Her finder du de vigtigste tal og viden om coronavirus. Samfund Corona i tal: Så mange er ramt i Danmark og verden