Nøgenbilleder og hadebeskeder: Mobning har ændret sig, men gør stadig ondt

Mobning har rykket sig fra klasseværelset og skolegården til Facebook og instagram, men det ændrer ikke på, hvad det gør ved mennesker, mener komiker

Komiker Oluf Christensen blev mobbet i 8. klasse. Nu bruger han humoren til at lære børn, hvad mobning kan medføre. Foto: Privatfoto
Komiker Oluf Christensen blev mobbet i 8. klasse. Nu bruger han humoren til at lære børn, hvad mobning kan medføre. Foto: Privatfoto
Følg Samfund

Facebook bliver tjekket dagligt, billeder delt på Snapchat eller instagram og videoer uploadet til Youtube.

Det kan være svært ikke at være koblet til den virtuelle virkelighed, men for særligt børn og unge kan det være vanskeligt at navigere på de sociale medier.

Derfor bliver Facebook, Youtube, instagram og online spil også hurtigt en platform for mobning; (nøgen)billeder bliver delt uden samtykke, trusler sendt på skrift og videoer postet til alles skue.

Mobning ødelagde Sofie: 'Jeg fik at vide, jeg burde dø'
Faktisk oplever 21 procent af de unge i en rapport fra Børnerådets Børneindblik fra 2015, at de har oplevet at modtage private beskeder af ond karakter. Samtidig har 23 procent oplevet at få sendt eller uploadet billeder eller video af dem uden deres samtykke.

Derfor sætter Telenor og UNICEF nu fokus på problemet gennem et arrangement om digital mobning for 1400 skoleelever og lærere.

Børnerådet om Instagram-mobning: - Fuldstændig vanvittigt
Samme følelse
Oplægsholder og komiker Oluf Christensen, der i over 10 år har sat fokus på mobning, skal torsdag være med til at gøre de mange skoleelever opmærksomme på alvoren i online mobning.

Han ved nemlig, hvad mobning kan gøre ved et menneske, efter han i 8. klasse selv oplevede gentagende verbale tilnærmelser for at være præstens søn og samtidig lidt overvægtig.

Det foregik godt nok ikke digitalt, men følelserne er de samme, pointerer den 41-årige komiker.

- Det er de samme følelser, den samme frygt og samme mindreværd, siger han.

- Mobning ødelagde noget hos mig. Den gav mig mindreværd, og det er en gave - som absolut ikke er en gave - mange nok får med. Det påvirker mig en lille smule selv den dag i dag. Jeg har ikke samme tro på mig selv og mere brug for bekræftelse, tilføjer han.

Børn truer og håner hinanden: "Danmark er bedre uden dig og din klamme familie og din store, fede klistrede røv"
Sjov og alvor
At blot otte måneder med gentagende mobning kan give ar for livet, har fået Oluf Christensen til at sætte kampen ind mod mobning blandt børn og unge.

Og her er hans stærkeste redskab humoren.

- Stand-up kan være med til at åbne folk op. Jeg kunne godt bare snakke om mobning, men når jeg samtidig får dem til at grine, så lytter de på en anden måde. Paraderne falder meget hurtigt, fortæller han.

12-årige Rikke udsat for mobning og dødstrusler på Instagram
Til torsdagens arrangement vil han derfor bruge komikken til at levere sit budskab om særligt det stille flertal - dem, der kigger på og ikke gør noget.

For skal vi digital mobning til livs, handler det om at ændre den mentalitet, der gør, at man bare lytter, men ikke handler, mener Oluf Christensen.

- Jeg er overbevist om, at vi voksne kan være med til at påvirke, men vi kan ikke stoppe det. Det bliver i stedet vores job at præge de unge til, at det er dem, som skal tage beslutningen til at gøre noget ved det, siger han.

- Måske bliver råddenskaben så irriterende, at der er nogen, som siger, at de ikke vil mere. Og det er det, jeg håber, jeg kan være med til at skubbe til, supplerer komikeren.

Seneste nyt

Himmelråbende åndssvagt, at vi først ophæver restriktionerne på tirsdag

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.