Nørrebro dropper traditionel julebelysning i år

Formanden for Nørrebro Handelsforening raser over manglende støtte til traditionsrig julebelysning på gaden

Der bliver ingen julebelysning på Nørrebro i år. Foto: Polfoto
Der bliver ingen julebelysning på Nørrebro i år. Foto: Polfoto

Der er ganske vist over tre måneder til jul, men julefreden er allerede truet i den københavnske bydel Nørrebro.

De sidste fire år har Nørrebro Lokaludvalg støttet den lokale handelsforening med et årligt beløb på 120.000 kroner til julebelysning i gaden. Men i år er der ikke penge i kassen til at spæde til med størstedelen af beløbet.

- Det kommer med stor sandsynlighed til at betyde en nedgang i juleomsætningen. Ungerne vil jo se julepynt, og så tager de i stedet til for eksempel indre by eller i Field’s og køber deres julegaver, siger Hans Mejlshede, der er formand for Nørrebro Handelsforening, til Ekstra Bladet.

Han og resten af foreningen havde ikke regnet med at få afslag på ansøgningen på 120.000 kroner, så det kom stærkt bag på ham, da den blev afvist med et stort flertal, hvor 11 stemte imod og to undlod at stemme.

- Det opfatter jeg som et mistillidsvotum mod mig, siger Hans Mejlshede, der selv er mangeårigt medlem af Nørrebro Lokaludvalg, men som nu har valgt at trække sig fra sine tillidshverv.

Formanden for Nørrebro Lokaludvalg Mogens Petersen afviser, at der er tale om et mistillidsvotum, og fortæller, at han er meget ked af sagen, og af, at Hans Mejlshede har taget det personligt. Specielt fordi, han er meget respekteret i det lokale udvalg.

- Der er flere ting i det her. For det første blev ansøgningen afleveret for sent. Der skulle have været søgt i maj, men vi havde den først på bordet dagen før, vi holdt udvalgsmøde, siger Mogens Petersen, og fortæller, at pengene på det tidspunkt allerede var blevet fordelt.

- For det andet har vi støttet julebelysningen med næsten en halv million kroner gennem de sidste fire år. Og hvert år har vi opfordret Nørrebro Handelsforening til selv at komme til lommerne, fordi vi ikke kunne blive ved med at finde så mange penge.

Argumentet med, at ansøgningen kom for sent til Nørrebro Lokaludvalg giver Hans Mejlshede dog ikke meget for.

- Det kunne godt være undgået med lidt rettidig omhu. Når man lægger budget først på året, plejer man at medregne de faste ting. Og julen kan vel ikke komme som en overraskelse, siger handelsforenings-formanden, som mener, det for længst er for sent selv at begynde at finde penge til julelys. Nu håber Hans Mejlshede, at det bliver muligt at få støtte fra lokaludvalget næste år.

Det kan foreningen dog ikke være helt sikker på, understreger Mogens Petersen:

- Vi kigger selvfølgelig på ansøgningen igen næste år, og vi skal sikkert også nok finde nogle penge. Men der er bare færre penge at fordele, og det skal jo heller ikke blive en sovepude. Så vi vil gerne – endnu engang – opfordre de butikker, der er medlemmer af Nørrebro Handelsforening, til selv at komme til lommerne, siger Mogens Petersen, som netop har taget kontakt til Københavns Kommune for sammen med dem at se på en løsning med permanente strømudtag i gaderne, hvilket ifølge ham vil kunne reducere de årlige udgifter til julebelysningen betydeligt.